Danske it-distributører presset helt i bund

To af de såkaldte broadlinedistributører må snart lade livet, lyder en forudsigelse fra branchen. Der er alt for mange af dem, og de tjener ikke nok.

De danske it-distributører har aldrig været hårdere presset.

Forretningsområder forsvinder, og fortjenesten bliver stadig mindre, men indtil videre holder alle såkaldte broadlinere næsen over vande gennem regionalisering, centrale lagre og konstante effektiviseringer.

Der er nemlig for mange it-distributører herhjemme, og det har der været i mange år, men ingen vil smide håndklædet i ringen.

Priserne presses, og forretningsområder forsvinder, men distributørerne holder stand.

Kerneforretningen holder stand

Ifølge analysehuset IDC klarer de distributører, som holder sig til kerneforretningen, sig bedst.

I branchen hersker der bred enighed om, at der er for mange aktører på det danske marked for it-distribution.

Enigheden har ikke fået nogen til frivilligt at give op, men en enkelt erklærer sig til salg.

– Hvis nogen vil have os, så kan de bare komme. Vi er til salg, siger Ole Mortensen, administrerende direktør for den nordjyske it-distributør, Santech Micro Group (SMG).

Han mener, at der er for mange om buddet i distributionsbranchen, og at konkurrencen er for hård.

– Branchen har ikke råd til at smide så mange millioner ud hvert år. Hele kanalen bliver simpelthen nødt til at gennemgå en konsolidering, konstaterer Ole Mortensen.

Han er ikke meget for at komme med bud på, hvordan en sådan konsolidering kan finde sted, men peger på, at den store finske distributør GNT (nu overtaget af østrigske Also) har et hul i Danmark. GNT overtog tidligere på året SMG-selskaberne i Sverige og Norge, men på grund af uenighed om prisen blev SMG i Danmark ikke købt med.

På kort sigt ser Ole Mortensen, der i parentes bemærket har 16 år på bagen i branchen, ingen ændringer i den måde, hvorpå it-distributørerne driver deres forretninger på.

– På langt sigt tror jeg, at distributørerne i højere grad vil fokusere på detailhandlen og de store kapitalkæder som Bilka, Føtex, Coop, Elgiganten og Computercity, siger SMG-direktøren.

Hverken SMG eller den anden danske distributør Rosenmeier Electronics har store udenlandske pengetanke i ryggen, men Rosenmeier har – i modsætning til SMG – overskud og markant vækst.

– Væksten kommer i høj grad fra brunvare-delen af forretningen (dvd, fjernsyn, hi-fi, højttalere etc., red.), siger Jørn Rosenmeier, administrerende direktør, Rosenmeier Electronics.

Har lagt forretninger sammen

Rosenmeier har gennem de seneste år lagt tre forretninger sammen til ét selskab i et forsøg på at vende forretningen fra at være produktorienteret til i højere grad at være kundeorienteret.

– Derudover var fusionen nødvendig for at opnå stordriftsfordele i et marked, hvor presset på priserne og kravet til volumen er meget stort, siger Jørn Rosenmeier.

Han mener også, at der skal to-tre distributører væk på det danske marked, og at kunderne i fremtiden kræver en fællesnordisk løsning fra distributøren.

– Jeg tror, at fremtiden byder på globale, europæiske og nordiske distributører og derfor arbejder vi også på at kunne tilbyde nordiske løsninger, siger Jørn Rosenmeier.

Også Tech Data vurderer, at der er “alt for mange distributører” herhjemme.

– Alle venter på en konsolidering af distributørmarkedet, ligesom vi har set en konsolidering af forhandlermarkedet, siger Henrik Damgaard, midlertidig administrerende direktør for Tech Data.

Han har nok en god idé om, hvem der går sammen, og hvem der bliver købt op, men det vil han ikke spekulere i “for åben skærm”.

Rollen ændrer sig

Henrik Damgaard ser mange teknologier som for eksempel dvd-afspillere, fjernsyn og entertainmentkonsoller smelte sammen i én enhed med internetopkobling.

– Brancheglidningen mellem brunvarer og de traditionelle it-produkter betyder, at den rolle, vi som distributører udfylder i dag, bliver en anden, siger han.

De store distributører kører alle med centrale lagre i Norden og dag til dag-levering, og centralisering og effektivisering er nøgleord.

– Grundlæggende ændrer virksomheden sig. Vi driver i dag i højere grad en nordisk virksomhed med fælles it-platform, fælles indkøb, fælles logistik og fælles udvikling af vores it-systemer, siger Henrik Damgaard.

Både han og kollegerne giver udtryk for, at forretningen mere og mere drives centralt på de områder, der ikke har med kundekontakt at gøre.

God vind i sejlene

Resultatet er lavere omkostninger og ofte også en højere kvalitet.

Actebis dyrker også den rene distributionsforretning og har god vind i sejlene.

– Vi lever af distributionsforretningen, og vi lever godt, siger Torben Qvist, administrerende direktør for Actebis i Danmark.

Alene på det danske marked er Actebis’ omsætning gået frem med 800 millioner kroner, og Torben Qvist fortæller, at den danske omsætning runder tre milliarder i indeværende regnskabsår.

Også han mener, at antallet af distributører skal bringes ned.

– Det, vi ser nu, er ikke blot indledende, men markante skridt mod en konsolidering. Blandt top seks tror jeg, at der forsvinder to inden for en overskuelig periode, lyder det.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere