WiMAX: Hvornår rykker vi i Danmark?

Efter to år i tænkeboksen er de danske myndigheder nået frem til, at det vil være en god idé at holde auktion over en række ledige frekvenser til trådløst bredbånd engang i 2007. I Norge er der for længst afholdt en WiMAX-auktion, og i Sverige er den lige på trapperne.

I februar eller marts næste år sker der noget.

Sådan lyder det fra IT- og Telestyrelsen (ITST), der har haft god tid til at tænke godt og grundigt over, hvad der skal ske med en række eftertragtede licenser til trådløst bredbånd i Danmark.

Det er nemlig i disse dage to år siden, ITST tog konsekvensen af et veritabelt bombardement af licensansøgninger fra virksomheder, der alle ville levere bredbånd til danskerne gennem luften.

Den store interesse fik ITST til at trække stikket ud og stoppe med at udstede nye licenser. Styrelsen skulle først have klarlagt, om der var tale om såkaldt ”frekvensknaphed”.

FWA blev et flop

ITST blev måske taget på sengen, da licenser til trådløst bredbånd frem til det tidspunkt ikke var særligt populære. En række teleselskaber med Sonofon i spidsen havde brændt nallerne godt og grundigt på licenser, som staten uddelte i 2000 til trådløst bredbånd, eller såkaldt FWA (Fixed Wireless Access).

FWA er nemlig aldrig blevet det, som politikere, virksomheder og kunder drømte om. I dag får sølle 19.000 danskere ifølge den netop offentliggjorte rapport ”Informationssamfundet Danmark - It-status 2006”, som er udgivet af Danmarks Statistik og IT- og Telestyrelsen, bredbåndsforbindelsen leveret gennem luften.

Det handler om WiMAX

Men trods de dårligere erfaringer, anbefalede ITST i oktober sidste år efter en længere høringsproces videnskabsminister Helge Sander, at der skulle afholdes en ny FWA-auktion. Den fornyede interesse for FWA viste sig primært at skyldes store forventninger til den trådløse bredbåndsstandard WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access).

WiMAX bakkes op af mange betydende markedsaktører og har en teoretisk mulighed for rækkevidder på op til 50 kilometer og båndbredder på op til 70 Mbit/s. WiMAX forudses også at være enkel og billig at installere, og kan dermed blive en reel udfordrer til bredbåndsforbindelser over kobber- eller fiberkabler.

Auktionen kommer til at gælde licenser i frekvensbåndene fra 3410 til 3800 MHz, hvor WiMAX-standarden hører hjemme, og der derfor enten er eller kommer en del standardudstyr. FWA-auktionen bliver derfor i realiteten en WiMAX-auktion.

Licenserne skulle ifølge en indstilling fra ITST til videnskabsministeren sælges på en auktion inden udgangen af 2006, men det er blevet udskudt til en gang i 2007. I begyndelsen af november lød det så fra ITST og videnskabsministeren, at de ledige frekvenser skal anvendes til at sikre adgang til internettet for de to procent af befolkningen, der endnu ikke kan få bredbånd.

Danmark halter bagefter

Det er en ædel tanke, men mens vi i Danmark fortsat bruger tiden på at diskutere, hvordan WiMAX-kagen skal skæres, så er vores nabolande for længst skredet til handling.

Allerede i november 2004 afholdt den norske pendant til IT- og Telestyrelsen, Post- og Teletilsynet, auktion over 25 Wimax-frekvenser i seks geografiske regioner. Der blev budt på alle frekvenserne og efter 44 auktionsrunder blev der budt 37 millioner norske kroner for licenserne. I Sverige har en WiMAX-auktion til næste år trukket 1.441 ansøgninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere