Claus Hjorts ministerium i jobkartel-aftaler

Beskæftigelsesministeriet binder trods beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens (V) hårde meldinger mod jobkartelaftaler selv ansatte til sig. Både ministeriet og Arbejdsskadestyrelsen har indgået jobkartel-aftaler.

På trods af beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens (V) hårde udmeldinger mod it-branchens jobkartel-aftaler, binder hans eget ministerium, Beskæftigelsesministeriet, selv ansatte til deres job via såkaldte non-solicitationsaftaler.

Det samme gælder Arbejdsskadestyrelsen, der hører under Beskæftigelsesministeriet.

Det fremgår af dokumenter fra ministeriet, som Computerworld har fået aktindsigt i.

Af dokumenterne fremgår det, at Beskæftigelsesministeriet har indgået jobkartel-aftaler med tre unavngivne it-virksomheder, hvis medarbejdere dermed har været hindret i at få ansættelse i ministeriet, mens det omvendte ikke er gældende.

Dog er én af aftalerne blevet ophævet, ligesom medarbejderne i alle tre virksomheder kender til aftalerne, oplyser virksomhederne til Beskæftigelsesministeriet, der har forespurgt på foranledning af Computerworld.

Også hemmelige gensidige aftaler

Ansatte i Arbejdsskadestyrelsen er derimod underlagt to hemmelige aftaler, som styrelsen ifølge Computerworlds oplysninger har indgået med it-selskaberne PA Consultning og Unisys.

Kontrakterne med disse to selskaber indeholder ifølge Beskæftigelsesministeriet "disse klausuler i deres aftalevilkår".

I Arbejdsskadestyrelsen mener it-chef Jan Peter Madsen imidlertid ikke, at aftalerne har alvorlige konsekvenser.

- Aftalerne betyder alene, at vi ikke aktivt må gå ud og fiske medarbejdere fra hinanden. Det betyder, at det stadig står medarbejderne frit for at søge opslåede stillinger hos den anden part. Det gør altså en væsentlig forskel, mener han.

Jan Peter Madsen erkender dog, at styrelsen arbejder på at fjerne de pågældende aftalerne.

- Vi er ved at fjerne aftalerne, uanset om de så er skadelige eller ej, siger han.

Minister ville blive stiktosset

At beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen under sit ressortområde har i alt fem jobkartel-aftaler, hvoraf to er hemmelige for medarbejderne, står i skærende kontrast til de udmeldinger, ministeren tidligere er kommet med.

I et interview med Computerworld 12. oktober 2006 sagde ministeren nemlig, at han selv ville blive ”stiktosset”, hvis han fandt ud af, at hans arbejdsgiver havde lavet en aftale med en anden arbejdsgiver, der begrænsede hans muligheder for at søge et andet arbejde.

På samme måde opfordrede ministeren i sidste uge lønmodtagere til sagsøge virksomheder, der binder deres ansatte.

Udvalg får flere aftaler

Tirsdag kunne Computerworld afsløre, at også landets statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), via sit ministerium, har en hemmelig non-solicitationsaftale.

Anders Fogh Rasmussen kendte dog intet til aftalen.

Hverken statsministeren eller Statsministeriet har endnu meldt ud, om de vil ophæve den aftale, der binder medarbejdere i dag.

Dog vil Statsministeriet sende aftalen til det udvalg under Beskæftigelsesministeriet, der arbejder med at kortlægge omfanget.

Udvalget kan nu også få dokumentation fra beskæftigelsesministeren, der under sit ressortområde har adgang til i alt fem jobkartel-aftaler.

Det har trods gentagne opkald ikke været muligt at få en kommentar fra hverken beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen eller ministeriets it-chef, Michael Wright.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere