Den tidligere Giga-direktør Finn Helmer må erkende, at han måske var lige optimistisk nok, da han for et år siden fremlagde en drøm om at tilbyde 10 gigabit fibernet i Roskilde-forstaden Trekroner.
I hvert har drømmen om et sandt bredbåndsparadis fået et hak i tuden af en slange forklædt som et gabende tomt kundekartotek.
Ved præsentationen af projektet for et år siden lød ambitionen, at der kun ville gå seks måneder, inden de første kunder var koblet på den lynhurtige forbindelse på 10 gigabit, men et år efter er ikke en eneste kundekontrakt blevet underskrevet.
Kobbersælgere forvirrer
Finn Helmer afviser dog, at der er tale om en fiasko.
Han mener, at kunderne til det lynhurtige fibernet findes, men at de massive salgskampagner for bredbånd via kobbernettet forvirrer kunderne.
- Der sker i øjeblikket det, at der kommer en enorm forvirring blandt kunderne. Kunderne er jo ikke teknikere, og der er vitterlig nogen, der går ud og rådgiver dem om, at kobber holder i 10 år endnu. Men det har jo slet ingen relevans, når det koster det samme at installere fiber som kobber, lyder det fra Finn Helmer.
- Det er simpelthen frækt, at man laver en installation, som alligevel skal laves om om en fem-ti år, tilføjer han.
Ingen kunder
Ikke desto mindre må han dog erkende, at projektet med de 10 gigabit i Trekroner endnu ikke er kommet meget længere end tegnebrættet.
Erhvervsudviklingschef i Roskilde, Kim Valbum, der har været kontaktperson for virksomheder og personer, der var interesserede i at blive koblet på fibernettet, oplyser til Dagbladet Roskilde, at han kun har fået få og sporadiske henvendelser, der mest er kommet fra teknisk interesserede, ikke fra potentielle brugere.
Holder fast i drømmen
Men selv om kundekartoteket endnu er tomt, tror Finn Helmer fortsat på drømmen om de 10 gigabit.
- Nu begynder der at komme indhold, som kræver de højere hastigheder, og så skal folk have en opgradering.- Det kan godt være, at danskerne ikke er helt klar til det her endnu, men vi kan ikke være verdens førende it-land, hvis vi stadig betragter 64 Kb som bredbånd, siger Finn Helmer.
Han afviser at have tabt penge på, at projektet endnu ikke er kommet i gang.
Finn Helmer tjente 300 millioner kroner, da Intel købte det lille NKT-selskab Giga i marts 2000 for 9,4 milliarder kroner. Han har siden deltaget i etableringen af mere end 40 virksomheder.