I en ny rapport opfordrer Teknologirådet sammen med EPTA (det europæiske netværk for parlamentarisk teknologivurdering) til at gøre op med den traditionelle måde at tænke privatlivsbeskyttelse på.
I stedet for datasikkerhed skal det nemlig i højere grad handle om privatlivs-sikkerhed.
Det fortæller Lars Klüver, som er direktør i Teknologirådet.
- Vi skal være bevidste om, hvordan vi sikrer den privacy, vi synes er nødvendig for, at vores demokrati fungerer, siger Lars Klüver.
Digitale spor udgør en risiko
I følge direktøren er et af problemerne, at vi alle sammen efterlader digitale spor overalt med sms’er, chat og e-handel. Og det giver mulighed for data-mining i fremtiden.
- Derfor holder vores privacy-tankegang, som baserer sig på registreringsdatabaser, ikke længere, siger Lars Klüver.
Problemet er, ifølge Lars Klüver, at der er så mange trade-offs ved nettet. Folk synes, at de får noget ud af det. Men det er trade-off, fordi de samtidig afleverer noget, fortæller han.
- Når man lægger et billede ud på nettet, hvor man danser på bordet til en familiefest, er det ikke sikkert, man tænker på, at det om 40 år kan bruges mod en, siger Lars Klüver.
Han mener derfor, at vi bliver nødt til at beslutte os for, om vi ønsker at beskytte folk i de zoner, som vi betragter som offentlige.
Derfor indeholder rapporten fra teknologirådet en række anbefalinger til løsning af problemerne på området for personbeskyttelse.
- Det skal have nogen konsekvenser at være ligeglad med folks privatliv, siger Lars Klüver.
Derfor foreslår Teknologirådet sammen med EPTA blandt andet, at datatilsynene i de europæiske lande skal styrkes og have mulighed for eksempelvis at lukke hjemmesider og databaser.
- Datatilsynene skal i fremtiden forstås som en slags privatlivstilsyn, siger Lars Klüver.
Love og regler skal nemlig optimeres for at beskytte borgerne mod bagvaskelse på nettet eller mod, at kommende arbejdspladser dataminer sig frem til svar på spørgsmå,l som de ikke må stille ved en ansættelsessamtale.
Tænk fremad
Dermed vil der blive gjort op med den ubalance mellem beskyttelse af privatlivet på nettet og beskyttelsen i det fysiske samfund, mener Lars Klüver.
En af mulighederne er, at systemer som eksempelvis Google får indbygget privatlivsbeskyttelse fra starten.
- Hvis man tænker privacy ind allerede i udviklingsfasen, er det nemlig meget billigere, end hvis privatlivsbeskyttelsen senere skal implementeres i eksisterende systemer, siger Lars Klüver.