Når ministre og politikere modtager bjerge af kasser med underskrifter indsamlet på nettet er der risiko for, at Anders And, Poeten eller andre med fiktive navne har skrevet under på en god del af underskrifterne.
Men det er det faktisk muligt at sikre, at det kun er ægte individer som skriver under på en underskriftsindsamling eksempelvis mod nedskæringer, uden at sikkerheden bliver sat over styr.
Få bruger muligheden
På siden skrivunder.nu er det det således muligt at oprette en underskriftindsamling, hvor man med en digital signatur skriver under og på den måde giver sin mening til kende.
Det fortæller Peter Lind Damkjær, der er en af grundlæggerne af den ikke kommercielle side.
Men hvor sider som underskrifter.dk og skrivunder.dk akkumulerer indsamlinger der munder ud i hundredetusinder af underskrifter, er det et langt mere beskedent antal deltagere som benytter siden med digital signatur.
Faktisk har kun en enkelt af indsamlingerne nået mere end hundrede deltagere.
Men det lave deltagerantal bekymrer ikke Peter Lind Damkjær.
Sitet er nemlig lavet for at vise en sikker løsning til underskriftindsamlinger, fordi det giver underskrifterne større værdi, fortæller Peter Lind Damkjær.
At antallet af underskrivere viser, at sikkerheden tilsyneladende opnås på bekostning af deltagerantallet, er Peter Lind Damkjær ikke enig i.
- Den nemmeste måde at kontrollere det var, hvis skrivunder.dk, altså dem som er på Jubii, lavede en mulighed for at vælge digital signatur. Så kunne man se folk fandt det vigtigt, og om det havde en effekt, siger han.
Derfor har Peter Lind Damkjær også for to måneder siden tilbudt skrivunder.dk, at de frit kan implementere skrivunder.nu’s løsning. Men han har aldrig hørt noget fra dem.
- Hvis nogle af de andres sites bruger denne ide, er det fint for os. Vi synes det er den rigtige måde at gøre det på, når det handler om underskrifter. Derfor må de gerne tage ideen, siger Peter Lind Damkjær.
Giver mulighed for kontrol
Når deltagerne skriver under med den digitale signatur, gør de det samtidigt muligt for modtagerne af de indsamlede underskrifter at verificere, at underskriften er ægte.
Der findes nemlig masser af open source baseret-software, som gør det muligt for eksempelvis ministerier at verificere digitale signaturer, fortæller Peter Lind Damkjær.
- Dermed kan indsamlerne gå op til eksempelvis trafikministeren med udskrifterne af navnene og en lagkage, og samtidig aflevere en cd, hvor signaturerne er bevaret. Så kan trafikministeren selv afprøve om signaturerne er unikke, siger Peter Lind Damkjær.
Helle Frederiksen, der er leder af MCC-uddannelsen (master i computer-medieret kommunication) ved RUC, mener at den digitale signatur kunne løse problemet med troværdighedsproblemet ved underskrifter indsamlet på nettet.
Fungerer ikke rigtigt
- Det er sådan noget, som ville gøre livet meget nemmere. Men det fungerer jo ikke rigtigt, siger hun.
Problemet er ifølge Helle Frederiksen, at den digitale signatur stadig ikke er udbredt. Dels fordi mange stadig ikke har fundet det helt nødvendigt at anskaffe sig en, og dels fordi der er gevaldige usabilityproblemer med den, fortæller hun.
- Man kan faktisk under sig over, at det kan
lade sig gøre, at udvikle noget, der er så svært at bruge, siger Helle Frederiksen.
Alligevel mener hun, at signaturen eller en lignende løsning, som sikkert verificerer ægtheden af underskrifterne, er vejen frem.
- Det vil løse hele problemet om troværdigheden af de her undersøgelser, siger Helle Frederiksen.