Er 3G et opreklameret blålys?

Sonofon har lanceret 3G telefoni som det tredje danske teleselskab. Det er stadig uklart, om der er fornuftig forretning i 3G, som bides i haserne af andre teknologier. Telias vent-og-se holdning på området kan være den mest fornuftige.

ComputerViews: Er 3G telefoni et uomgængeligt produkt, som ethvert dansk teleselskab med respekt for sig selv bare må have i sin portefølje?

Ja, siger de i det Telenor-ejede Sonofon, der i denne uge har lanceret 3G telefoni i Danmark, efter en rekordhurtig netværksudbygning.

Nja, siger de hos konkurrenten Telia, som nok har en licens og udbygger deres netværk, men endnu ikke har lanceret et produkt i det danske marked og tilsyneladende ikke skynder sig voldsomt.

Hvordan går det så egentlig for dem, der allerede tilbyder 3G tjenester? Ja, både teleselskabet 3, der i Danmark har været pioneren på området, og TDC Mobil, som listede sig ind på markedet sidste år, udtrykker tilfredshed med væksten.

Men det er svært at vurdere lødigheden af disse udsagn, for begge selskaber er ret karrige med fakta om forbrug og indtjening på området.

Hysteri uden grund

Mens vi venter på detaljerne, må vi konstatere, at grundtesen bag det 3G-hysteri, der greb den europæiske telebranche omkring år 2000 – at 3G vil forandre den mobile kommunikation fundamentalt – fortsat ikke er bevist, og måske aldrig bliver det.

Et stigende antal teknologier bider 3G i haserne. Der er EDGE, som blandt andet Telia har god succes med. Der er WiFi, hvor selskaberne nærmest falder over hinanden med nye initiativer. Der er konvergensteknologier som UMA, og i løbet af et par år, SIP. Der er kort sagt trængsel på den mobile datafront, og den bliver ikke mindre. Vi tør næsten ikke sige ord som WiMax og 4G højt.

Betyder det så, at Telia med sin konservative tilgang har valgt dydens smalle vej, mens de norske vovehalse bag Sonofon har gjort grundigt i nælderne?

Ikke nødvendigvis – måske er lanceringen et fornuftigt defensivt træk for Sonofon, baseret på en nøgtern analyse af behovet hos selskabets kunder. Men indtil det modsatte er bevist, synes Telias 3G-strategi – at sidde på hænderne og vente på, at de andre taber penge – at give mest mening.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere