Sonofons 3G-lancering er et defensivt træk

Ved midnatstid i nat blev Sonofon Danmarks tredje teleselskab med et tændt 3G-net. Men selvom selskabet har udrullet sit 3G-net på rekordtid, lyder vurderingen, at selskabet alene lancerer 3G som et defensivt træk for at holde på erhvervskunder, som ellers ville gå til konkurrenterne.

Sonofon kunne ikke som landets tredje største mobilselskab fortsætte med at være uden et 3G-net. Presset fra erhvervskunderne blev for stort, hvorfor selskabet blev tvunget til at lancere sit 3G-net nu.

Selskabets erhvervskunder begyndte for alvor allerede for et års tid siden at spørge kritisk til selskabet og afkræve det en udmelding om dets strategi for at tilbyde nye teknologier og platforme - herunder især 3G. Og derfor har Sonofon siden arbejdet hårdt for at få sit 3G-net i luften.

Store erhvervskunder er nemlig tvunget til at tænke langsigtet, og det, sammen med typisk langtrækkende kontrakter med mobilselskaberne, har gjort, at Sonofon har været tvunget til at tage konsekvensen og råde bod på den manglende 3G-licens og fraværet af et 3G-net.

Ellers risikerede selskabet, at mange erhvervskunder ville gå til for eksempel TDC og få deres årrække-kontrakter forlænget der i stedet.

Ikke fordi erhvervskunderne her og nu i stor stil har brug for 3G, men alene fordi de var nervøse for, om deres teleselskab nu også kunne levere varen, hvis 3G for eksempel om et år eller to bliver et helt centralt behov for moderne erhvervsvirksomheder.

Svært at blive offensiv

- En af Sonofons store bevæggrunde for at købe 3G-licensen var, at man gerne ville kunne det samme som de andre. De har haft brug for at kunne forsvare den forretning, de allerede har og for at kunne sige: ”Vi kan det samme, som konkurrenterne”. Så det er lidt en defensiv tankegang, siger Brian Troelsen, der er senioranalytiker hos IDC.

Markedet for de mere avancerede services, som 3G teknologien kan tilbyde, har endnu ikke materialiseret sig, mener han.

- 3 har jo forsøgt med mange forskellige services, og jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt markedet efterspørger de mere avancerede services. I første omgang efterspørger markedet simpelthen bare mobil båndbredde til at levere de mest simple services, som for eksempel email og kalenderintegration, siger Brian Troelsen.

- Og det er her Sonofon er nødt til at være med, siger han.

Sonofon skal prøve IP-telefoni

Men selv om Sonofons entré på 3G-markedet er defensiv, mener han godt, at Sonofon kan få held til at få gode markedsandele. Også på trods af, at TDC og 3 har været i luften med deres 3G i henholdsvis 11 og 35 måneder.

- I princippet kan Sonofons chancer for at vinde markedsandele egentligt være gode nok, i og med markedet endnu ikke er kommet rigtigt i gang endnu. Det er klart, at de andre har fået nogle erfaring, som Sonofon ikke har endnu, siger Brian Troelsen.

- Men omvendt har de andre ikke rigtig mange kunder, og 3 har lidt under diverse teknologiske børnesygdomme og under dårlig publicity, siger han.

Han peger på, at hvis Sonofon på en eller anden måde kan levere integration mellem IP-telefoni og mobilitet, kan selskabet komme tilbage i offensiven og kapre kunder.

- Men om Sonofon er specielt gode til det, kan jeg være i tvivl om. Det ligger måske mere til TDC og Telia. Men det bliver dog spændende at se, om Sonofon laver nogle bundlede løsninger med Cybercity, siger Brian Troelsen.

Sonofon missede første runde

Baggrund for at Sonofon kan virke lidt defensiv og først nu er klar med et 3G er, at selskabet ikke fik en 3G-licens i første omgang tilbage i 2001, hvor TDC, 3 og Telia købte deres licenser.

Dengang var Sonofon ejet af dels Telenor, dels amerikanske Bell South. Og disse to ejere kunne ikke blive enige om strategien og om at få købt en licens. Derfor måtte Sonofon som nr. fem i budrunden trille hjem til Aalborg med bøjet nakke og erkendelsen af ikke at kunne være med i buddene på auktionen, hvor hver licens endte med at koste 950 millioner kroner.

Siden har det været et alvorligt problem for Sonofon, at selskabet var uden en 3G-licens og 3G-net. Et problem selskabet først fik taget hul på at få løst, da selskabet sidste år købte en licens til næsten halv pris af, hvad de andre selskaber oprindeligt gav. Sonofon slap således med 533 millioner kroner for licensen, som var blevet til overs, efter at Telia med købet af Orange sad med to licenser i hånden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere