Teleanalytiker: UMA bliver et flop

Teleanalytiker John Strand mener, at UMA-teknologien allerede er overhalet af udviklet på telemarkedet, før den rigtigt har fået fat. UMA risikerer derfor at blive et kæmpe flop, mener han.

Mens mobilproducenter og operatører er i fuld gang med at implementere det, de mener er fremtidens telefoni, UMA (Unlicensed Mobile Access), råber teleanalytiker John Strand nu vagt i gevær.

- Der er en meget stor risiko for, at UMA bliver et kæmpe flop, og at teknologien når at blive overhalet af udviklingen på teleområdet, siger han.

Telia er ellers snart klar med Danmarks første UMA-tjeneste, hvor man med én og samme telefon kan ringe på mobilnettet, når man er ude, og bruge den som IP-telefon, når man er hjemme.

Med teknologien bliver man koblet på et trådløst IP-netværk derhjemme og automatisk ført over på mobilnettet, når man ikke er i det trådløse netværks rækkevidde.

Tvivler på fordelene

Men John Strand mener, at tiden er løbet fra det koncept.

- UMA blev udviklet, dengang mobiltelefoni var dyrt, og dengang var konceptet, at man kunne tilbyde folk billigere mobiltelefoni, når de var hjemme. I den mellemliggende periode er der bare sket det, at prisen på mobiltelefoni er styrtdykket med selskaber som Tellmore og CBB i spidsen, forklarer han.

- Set fra kundens side, så er der ingen fordele ved at købe UMA. Jeg har meget svært ved at se business casen. Jeg tror for eksempel ikke, at kunden er villig til at betale 500 kroner mere for en telefon, fordi den understøtter UMA. Og da slet ikke, når man i forvejen kan tale så billigt i mobiltelefon, siger John Strand.

Han peger på, at der også er en række teknologiske problemer ved UMA i dag.

- UMA over bluetooth fungerer ikke ordentligt, fordi der er problemer med batteri-levetiden, og antallet af terminaler er begrænset til otte forskellige, der samtidig er ca. 500 kroner dyre end almindelige mobiltelefoner, lyder begrundelserne fra John Strand.

UMA på vej til Danmark

Telia har gennem foråret testet UMA-systemet herhjemme, hvor en række familier er blevet udstyret med teknologien. Selskabet sigter efter at udfordre TDC's fastnet-tjeneste direkte med ordningen.

Telia tester UMA-baserede telefoner fra Motorola, Samsung og Nokia, som kan anvendes på netværket.

Men teleanalytiker John Stand mener, at forsøgene meget vel kan ende i et kæmpe flop.

- UMA er opfundet i en tid, hvor televerdenen så anderledes ud. De leverandører, som forsøger at sælge det her til operatørerne i øjeblikket, de sælger teknologi – og de glemmer at forholde sig til, hvordan telemarkedet ser ud nu, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere