Teleanalytiker: UMA bliver et flop

Teleanalytiker John Strand mener, at UMA-teknologien allerede er overhalet af udviklet på telemarkedet, før den rigtigt har fået fat. UMA risikerer derfor at blive et kæmpe flop, mener han.

Mens mobilproducenter og operatører er i fuld gang med at implementere det, de mener er fremtidens telefoni, UMA (Unlicensed Mobile Access), råber teleanalytiker John Strand nu vagt i gevær.

- Der er en meget stor risiko for, at UMA bliver et kæmpe flop, og at teknologien når at blive overhalet af udviklingen på teleområdet, siger han.

Telia er ellers snart klar med Danmarks første UMA-tjeneste, hvor man med én og samme telefon kan ringe på mobilnettet, når man er ude, og bruge den som IP-telefon, når man er hjemme.

Med teknologien bliver man koblet på et trådløst IP-netværk derhjemme og automatisk ført over på mobilnettet, når man ikke er i det trådløse netværks rækkevidde.

Tvivler på fordelene

Men John Strand mener, at tiden er løbet fra det koncept.

- UMA blev udviklet, dengang mobiltelefoni var dyrt, og dengang var konceptet, at man kunne tilbyde folk billigere mobiltelefoni, når de var hjemme. I den mellemliggende periode er der bare sket det, at prisen på mobiltelefoni er styrtdykket med selskaber som Tellmore og CBB i spidsen, forklarer han.

- Set fra kundens side, så er der ingen fordele ved at købe UMA. Jeg har meget svært ved at se business casen. Jeg tror for eksempel ikke, at kunden er villig til at betale 500 kroner mere for en telefon, fordi den understøtter UMA. Og da slet ikke, når man i forvejen kan tale så billigt i mobiltelefon, siger John Strand.

Han peger på, at der også er en række teknologiske problemer ved UMA i dag.

- UMA over bluetooth fungerer ikke ordentligt, fordi der er problemer med batteri-levetiden, og antallet af terminaler er begrænset til otte forskellige, der samtidig er ca. 500 kroner dyre end almindelige mobiltelefoner, lyder begrundelserne fra John Strand.

UMA på vej til Danmark

Telia har gennem foråret testet UMA-systemet herhjemme, hvor en række familier er blevet udstyret med teknologien. Selskabet sigter efter at udfordre TDC's fastnet-tjeneste direkte med ordningen.

Telia tester UMA-baserede telefoner fra Motorola, Samsung og Nokia, som kan anvendes på netværket.

Men teleanalytiker John Stand mener, at forsøgene meget vel kan ende i et kæmpe flop.

- UMA er opfundet i en tid, hvor televerdenen så anderledes ud. De leverandører, som forsøger at sælge det her til operatørerne i øjeblikket, de sælger teknologi – og de glemmer at forholde sig til, hvordan telemarkedet ser ud nu, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere