Hackere er lette at fange med lidt omhyggelighed

Hackere kan fanges og dømmes, men det kræver en omhyggelig indsats at sikre beviserne, så de kan bruges i en retssag, lyder ekspert-gennemgang af sikkerhedsprocedurerne.

Når først stormen har lagt sig efter hackerangrebet, gælder det om at være omhyggelig og undgå at ødelægge de tekniske beviser, hvis hackeren skal fanges og dømmes.

- Virksomhedens første prioritet er selvfølgelig at få stoppet angrebet. Det kan være svært at få overblik i en stor virksomhed, når angrebet finder sted, siger teknisk chef Peter Vestergaard fra revisionsfirmaet PwC.

Men derefter gælder det om at sikre beviserne - både for at undgå gentagelser og for at finde frem til hackeren og få ham dømt.

Hvis virksomheden er interesseret i at følge angrebet helt til dørs ved domstolene, kræver det fra begyndelsen et grundigt arbejde med at sikre beviserne, så de kan bruges i retten.

Ring til en ven

- Det gælder først om at finde en kompetent person til at håndtere sagen. Det lyder banalt, men det er typisk fejl nummer ét. Ring til en ven, siger Peter Vestergaard.

Mange virksomheder udpeger ofte deres egne tekniske medarbejdere til opgaven, men hvis efterforskningen skal kunne bruges i retten, skal man tage nogle særlige forholdsregler for at sikre integriteten af beviserne.

- Integriteten er her lig med korrethed. Der er eksempelvis stor tidsforskel fra angrebet finder sted, til beviserne skal bruges i retten. En forsvarer vil forsøge at drage tvivl om, hvorvidt bevismaterialet er det samme, som det var på angrebstidspunktet, forklarer Peter Vestergaard.

Det kan sikres ved hjælp af særlige værktøjer, som kan verificere, at en fil er uændret siden angrebstidspunktet.

Luk døren

Et andet vigtigt formål med efterforskningen er at forhindre, at det gentager sig.

Jo større et netværk, der er ramt, jo sværere kan det være at finde frem til den åbne dør i systemet, som hackeren har sneget sig ind gennem.

- Det gælder om at finde "Patient 0" for at besvare spørgsmålet, hvordan kom de ind? Man kan under en sag udpege generelle indsatspunkter i it-systemerne, men Patient 0 er ofte et sikkerhedshul, der også er kendt af andre. Hvis virksomheden får trampet for meget rundt i beviserne kan man kun symptombehandle, siger Peter Vestergaard.

Hvis virksomheden ønsker at retsforfølge hackeren, er det vigtigt at få taget et så komplet øjebliksbillede som muligt af systemerne.

Det kan gøres med specialværktøjer, der indsamler både data i hukommelsen og på harddisken. Selv slettede filer på harddiskene kan være afgørende.

Bevissikring tager tid

Selve processen med at sikre beviserne er som regel den mest tidskrævende del af efterforskningen.

Får man sikret et øjebliksbillede af systemet, er det som regel relativt let med politiets hjælp at finde frem til gerningsmanden ved hjælp af IP-adresser.

I visse tilfælde efterlader hackeren imidlertid også andre spor på systemet, der kan lede efterforskerne frem til personen uden at blande en internetudbyder ind i efterforskningen.

- Den, der laver den slags angreb, er ikke altid den hurtigste knallert på havnen. De efterlader spor om sig selv på nettet. Vi havde eksempelvis en sag, hvor personen havde lagt bagdørsprogrammer i foldere med samme navn som hans Counterstrike-brugernavn, fortæller Peter Vestergaard.

Denne type spor kan derfor give pote ved at søge i nyhedsgrupper, internetforummer eller beskedtjenester som MSN Messenger.

Høj succesrate

Ifølge Peter Vestergaard er succesraten relativt høj, når det gælder om at finde frem til personerne bag et hackerangreb, så længe man er indstillet på at afsætte tilstrækkeligt mange ressourcer til opgaven.

- Vores erfaring er, at hvis man involverer politiet, så kan de reagere temmelig hurtigt. Men hvis personen sidder i et land, der ikke har en aftale med Danmark, så strander politiarbejdet ved grænsen, siger Peter Vestergaard.

Internationale specialenheder og politisamarbejder har gennem de seneste år ført til pågribelsen af indtil flere virusbagmænd og hackergrupper.

Senest har finsk og britisk politi i fællesskab optrevlet en gruppe, der stod bag programmeringen og udsendelsen af en række virusser og bagdørsprogrammer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere