EU skal tjekke dansk receptregistrering

Forbrugerrådet rejser nu spørgsmål om den danske medicinregistrering over for EU for at fastlægge, om den danske praksis er i strid med EU's direktiv om persondatabeskyttelse.

Sagen om Lægemiddelstyrelsens nye receptserver skal nu analyseres i det råd, der fører tilsyn med overholdelsen af EU's persondatadirektiv.

Det sker, efter at Forbrugerrådet nu er gået ind i sagen om den udskældte server, som både juridiske eksperter og Datatilsynet tidligere har forholdt sig kritisk overfor. Registreringen er efter deres mening på kant med persondataloven, og derfor også EU’s direktiv om persondata.

Receptserveren er seneste udvidelse til det register, der i daglig tale kaldes Medicinprofilen, som rummer data om hvilke receptpligtige lægemidler, danskerne har hentet på apoteket. Registret er skabt for at mindske risikoen for fejlmedicinering, fordi lægerne altid har adgang til information om, hvilken medicin en patient har taget.

Personfølsomme oplysninger

Med den nye receptserver udvides denne registrering nu til at omfatte selve recepten, hvor lægen ofte har anført stærkt personfølsomme oplysninger om hvilken sygdom, medicinen skal anvendes imod.

Udover de eksisterende brugere af medicinprofilen, får nu også landets apotekere adgang til systemet, så de fremover via simple opslag kan se, hvilken medicin en hvilken som helst dansker skal hente.

Nu vil Forbrugerrådet have EU til at forholde sig til, om en så omfattende registrering overhovedet er lovlig. Derfor har de nu rejst sagen over for det såkaldte ‘Article 29 Working Party’, der forholder sig til persondataretslige spørgsmål i EU.

– Vi har en formodning om, at det er ulovligt, og vi vil nu have EU’s vurdering. Det danske datatilsyn har tidligere været kritisk over for registret, og hvis EU’s arbejdsgruppe også udtaler sig kritisk, har vi ærligt talt svært ved at se, hvordan Danmark kan forsvare at stille sig imod det, siger sundhedspolitisk ordfører i Forbrugerrådet, Margrethe Nielsen.

Hun understreger, at Forbrugerrådet har en konstruktiv indgang til data i sundhedsvæsenet – så længe folk blot bliver informeret og har mulighed for at sige fra over for registreringen.

Kontinuerlig udvikling

Som Computerworld tidligere har beskrevet, er beslutningen om at sætte gang i den oprindelige medicinprofil truffet af Folketinget via en lettere elastisk paragraf, der siden hen har vist sig at åbne for en kontinuerlig udvikling af de data, der ligger i registret.
Allerede dengang gav ideen om registreringen lidt bølgegang, men siden har debatten ligget stille.

Efter at Computerworld første gang beskrev receptserveren, opstod der efterfølgende igen en stor debat, hvor De Praktiserende Lægers Organisation ytrede, at de mente, at hensynet til patienterne måtte veje tungere end hensynet til juristerne.

Det fik efterfølgende Patientforeningen Danmark til at kræve, at borgerne selv skulle have adgang til at bestemme hvad der ligger i registret, og hvem der skal have adgang.

Desuden har flere politikere udtrykt bekymring, og Folketingets sundhedsudvalg skal nu efter sommerferien diskutere problemstillingen med registrering i hele sundhedsvæsenet.

Forbrugerrådet har også sendt et brev til sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V), hvori de beder ham om at gøre rede for den lovmæssige hjemmel til receptserveren. Margrethe Nielsen påpeger, at Forbrugerrådet ikke ønsker at modarbejde initiativer, der kan fremme kvaliteten i behandlingen i sundhedsvæsenet, men blot ønsker at få afklaret, hvor balancen går.

– Det er jo to modstridende principper med patientsikkerheden på den ene side, og folks ret til at bestemme over egne oplysninger på den anden. Vi tror ikke, at registrering behøver være problematisk i forhold til loven. Eksempelvis kan man lade de data ligge på et borgerkort, så borgeren selv er bærer af informationerne, siger Margrethe Nielsen.

Det er endnu uvist hvornår Forbrugerrådet kan forvente svar på henvendelsen til arbejdsgruppen under EU.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering