Rekordhøj interesse for it-investeringer

Interessen for it-investeringer er rekordhøj i den offentlige sektor og detailhandlen. Analysehuset IDC advarer imidlertid om risiko for et tilbagefald i investeringslysten.

Den danske økonomi buldrer fortsat frem. Også Computerworld og IDC Nordics it-investeringsindeks for andet kvartal 2006 når rekordhøjde.

Med en indeksværdi på 3,4 har interessen for at investere i informationsteknologi ikke været højre, siden det første indeks blev lavet i 1999.

Indekset har ellers ligget stabilt med en indeksværdi på 3,1 de seneste fire kvartaler, men de sidste tre måneder er der kommet fornyet interesse for it-investeringer.

Det er især den offentlige sektor og detailhandlen, der viser ny interesse for at investere i informationsteknologi. I løbet af det sidste kvartal er indeksværdierne for den offentlige sektor og detailhandlen vokset fra henholdsvis 3,0 til 4,1 og fra 2,5 til 3,5.

Ekstraordinære it-udgifter

Den offentlige sektor tog et markant fald i interessen for it-investeringer, da det nye danmarkskort med 98 kommuner og fem regioner var tegnet færdig, men endnu ikke orkestreret med politiske bestyrelser og ansatte embedsmænd.

Administrerende direktør Per Andersen fra IDC Nordic peger på, at kommunerne og regionerne nu har erkendt, at strukturreformen vil resultere i ekstraordinære it-udgifter over det næste års tid.

– Det er noget, vi andre har været klar over et stykke tid. Men nu ser realiteterne også ud til at været nået helt ud i de nye kommuner og regioner, der skal være klar til at fungere fra 1. januar 2007, siger Per Andersen.

Omvendt har kommunerne med den landspolitiske aftale fra 12. juni fået vished for, at de selv kan råde over den gevinst som måtte komme fra digitaliseringsprojekter. Et væsentlig økonomisk incitament i en aftale, som ellers er præget af en stærk landspolitisk styring for at und­gå løbske lokale økonomier.

Point-of-no-return for teknologi

Detailhandlen er også stadig præget af stor interesse for at investere i informationsteknologi. Hos Dansk Handel & Service kan it-politisk konsulent Christian Ohm godt genkende den store interesse.

– Både når det gælder anvendelse af teknologi til e-handel og automatisering i de fysiske butikker, er vi nået et point-of-no-return for integrationen af teknologi i detailhandlen. Derfor vil der ske rigtig meget i denne sektor de næste 18 til 24 måneder, siger han.

– E-services kommer løbende, mens vi i løbet af et par år vil se solide pilotprojekter med selvbetjeningskasser og RFID-løsninger i dansk detailhandel. Der er stadig rigtig meget at hente på mere effektiv logistik, og gør vi det ikke selv, så vil udenlandske konkurrenter dukke op og bruge teknologien som konkurrencemiddel, siger Christian Ohm.

IDC's Per Andersen peger på sammenhængen mellem de officielle tal for danskernes forbrugertillid og den voksende interesse for it-investeringer i detailhandlen – selvom det ifølge ham har taget lang tid for forbrugertilliden at sprede sig til it-investeringerne.

Derfor gav det også anledning til løftede øjenbryn, da den officielle forbrugertillid i juni faldt til niveauet 9,3 fra 11,5 i maj, mens analytikere havde ventet et fald til 10,5.

Ugers aktiekursfald

Selv om økonomer understreger, at der ikke er grund til panik, fordi danskernes vurdering af familiens aktuelle økonomiske situation aldrig har været højere, så har de seneste uger aktiekursfald tilsyneladende været med til at påvirke forbrugertilliden.

Den pessimistiske splint dukker også op et andet sted i it-investeringsindekset. Finanssektorens interesse for at investere i it er nemlig styrtdykket fra indeks 5,6 i årets første kvartal til indeks 4,2 nu.

Selv om det stadig er en høj indeksværdi, så kan den faldende interesse for it-investeringer indikere en usikkerhed om muligheden for en udvikling med højere renter, og dermed at lavere udlånsaktiviteter, faldende huspriser og andre usikkerhedsfaktorer vil indhente sektoren og bremse de sidste års fænomenale vækst.

Selv om faldet i indekset for finanssektoren også indeholder et væsentligt element af, at Danske Bank i påsken afsluttede integrationen af de opkøbte irske og nordiske banker i koncernens produktionsapparat.

– De elementer, der skaber rekorden for it-investeringsindekset i andet kvartal 2006, kan vise sig at være kortvarige. Derfor kan vi meget vel forvente, at indekset falder tilbage til et niveau på mellem 3,0 og 3,2 i løbet af de næste tre til fire kvartaler, siger IDC Nordics administrerende direktør, Per Andersen.

Læs mere om it-investeringer i fredagens trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere