Nyt sikkerhedsråd drøfter receptregistrering

Det nystiftede Råd for It- og Persondatasikkerhed går nu ind i sagen om registre i Sundhedsvæsenet. Rådet har arrangeret møde med Folketingets sundhedsudvalg og håber at få en rådgivende rolle.

Man kan køre hurtigere, hvis man sikrer, at man har nogle ordentlige bremser.

Det er det budskab, som det nystiftede Råd for It-og Persondatasikkerhed vil bringe til torvs, når rådet efter sommerferien mødes med Folketingets sundhedsudvalg for at diskutere sikkerhed i registre.

Mødet er kommet i stand, efter at Computerworld de seneste uger har berettet om Lægemiddelstyrelsens nye receptserver, som blandt andre Datatilsynet har været skeptiske overfor - blandt andet fordi et meget stort antal mennesker nu får adgang til meget følsomme personoplysninger.

- Vi har den opfattelse, at der ikke behøver være uoverensstemmelse mellem loven om persondata og sundhedsvæsenets registre. Men en af forudsætningerne er et meget højt sikkerhedsniveau. Og det skal ses positivt, siger Kim Aarenstrup, der er formand for rådet.

Højt sikkerhedsniveau

Rådets tanke er blandt andet, at it-sikkerhed ikke behøver at være en sløvende foranstaltning, men at et højt sikkerhedsniveau faktisk kan stimulere end endnu hurtigere udvikling af it i sundhedssektoren. Ganske som at en bil kan forsvare at køre hurtigere, hvis den er udstyret med ordentlige bremser.

Kim Aarenstrup vil ikke forholde sig til, om kritikerne har ret i, at registreringen af følsomme persondata er på kant med EU's persondatadirektiv. Men med rådets brede sammensætning af folk fra både det private erhvervsliv, jurister og endda en repræsentant fra Forbrugerrådet, håber han, at kunne tilføre sundhedssektoren noget viden om it-sikkerhed, der vil gøre det mindre risikabelt at arbejde med personfølsomme data.

- Set fra borgerens synspunkt kan det jo virke underligt, at der er større sikkerhed i forbindelse med pengesager, end der er i forbindelse med data om borgerens helbred. Her mener vi, at vi kan bidrage med nogle af de overvejelser, man har gjort sig i det private erhvervsliv, siger Kim Aarenstrup.

Første møde

I den konkrete sag om receptserveren, er systemet fra flere kanter blevet kritiseret for, at alle landets apotekere kan søge i danskernes recepter og herved skaffe sig adgang til information om eksempelvist kendte menneskers sygdomme.

Rådet for It- og Persondatasikkerhed fungerer under Dansk IT og blev stiftet som en reaktion på videnskabsminister Helge Sanders (V) nedlæggelse af det hidtidige råd for it-sikkerhed.

Mødet med Folketingets sundhedsudvalg bliver rådets første egentlige arbejdsopgave, og Kim Aarenstrup håber, at rådet fremover for lov til at være rådgivende instants i sundhedsudvalgets arbejde med persondatasikkerhed – herunder også i forbindelse med etablering af receptserveren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere