Den enkelte borger skal selv bestemme, om hans medicinforbrug skal registreres.
Det mener Patientforeningen Danmark, der repræsenterer nogle tusinde danskere.
Udmeldingen kommer, efter Computerworld i sidste uge kunne afsløre, at et nyt receptregister i stort omfang åbner for adgang til oplysninger om danskernes medicinforbrug.
- Det må være borgeren selv, der bestemmer, om der skal registreres. Og ikke som det er nu, hvor alt bliver registreret, uden at man har mulighed for at sige fra, siger Karsten Skawbo-Jensen, formand for Patientforeningen Danmark.
Øget registrering er godt
Foreningen er imidlertid som udgangspunkt fortaler for en øget registrering, der efter deres mening vil give mere kvalitet i behandlingen.
Men det skal bare ikke ske for enhver pris, mener den.
Foreningen har tidligere uden held forsøgt at markere sine synspunkter i debatten om registrering af medicinforbrug.
- Det handler snarere om patienters integritet versus lægemagt. Det kan ikke være teknisk umuligt at lave et system, hvor den enkelte borger giver sit samtykke til at der foretages en registrering. Det kræver blot at der bliver informeret om det, siger Karsten Skawbo-Jensen.
Ifølge patientforeningen bør den enkelte borger selv bestemme, hvad der må registreres i registret og hvem, der må have adgang til det.
Og endelig skal folk selv have lov til at redigere i deres egne profiler.
- Vi ved jo, at folk deler medicin med hinanden. Man giver måske lige nogle overskudspiller til sine børnebørn eller låner selv af andre. Det er oplysninger, som ville være nyttige for lægerne, men som de ikke får, fordi der ikke er bygget et åbent system, siger Karsten Skawbo-Jensen.
Brug dog Sundhed.dk
Foreningen foreslår, at eksempelvist sundhedsportalen Sundhed.dk kan udvides med funktionalitet, så folk selv kan vælge til og fra hvad de ønsker skal stå i registret.
Den åbne adgang ville desuden løse visse problemer omkring samtykke .
Selv om Karsten Skawbo-Jensen er bevidst om, at en elektronisk adgang ville efterlade ikke-it-kyndige uden mulighed for at redigere i deres profil.
Men det er dog bedre end ingenting, mener han.
- Det er laveste fællesnævner, hvis ingen overhovedet har adgang til selv at bestemme. Hvis bare man gav folk en form for adgang, ville man i det mindste have muligheden for at påvirke, hvad der står i registrene, lyder det fra formanden.
Computerworld har flere gange uden held forsøgt at få en udtalelse fra indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V).