Teknikere fra IBM har i samarbejde med Georgia Tech's Cryogenic Lab slået hastighedsrekorden for computerchips.
Teknikerne har fastslået, at intet kører hurtigere end en dybfrossen mikrochip. Det skriver Financial Times.
Verdensrekorden i hastighed i et silicium-produkt er oppe på mere end 500 gigahertz - svarende til 500 milliarder cyklusser per sekund.
Til sammenligning kører processorerne i de hurtigste computere i dag med hastigheder på mindre end fire gigahertz.
For at opnå den kolossale hastighed frøs forskerne processoren til minus 268,65 grader celcius eller 4,5 grader kelvin.
Den temperatur er tæt på det absolutte nulpunkt, som ligger på minus 273,15 grader celcius.
350 GHz ved stuetemperatur
Den kolde chip vil sandsynligvis finde anvendelse i en noget varmere udgave inden for telekommunikation, hvor der er størst behov for højfrekvens-chip.
Selv ved stuetemperatur kørte forsøgs-chip'en med mere end 350 gigahertz.
Processoren er lavet af silicium-germanium (SiGe), der er et billigere materiale end for eksempel gallium arsenide. Med forsøget har forskerne dermed demonstreret, at den øvre grænse for denne chipteknologi endnu ikke er nået.
SiGe-chips kan i dag massefremstilles til forholdsvis lave priser, men har dog begrænset anvendelse og er sædvanligvis ikke egnet til eksempelvis pc-processorer.
Forsøget viser imidlertid, at chipproducenterne ikke nødvendigvis er tvunget til lige foreløbig at skulle investere milliarder i at afprøve nye materialer.
Prototypen er således fremstillet hos IBM ved hjælp af forholdsvis simple produktionsmetoder.
- Det, at vi har en silicium-baseret teknologi, der kan fremstilles billigt, gør det muligt at integrere disse chips i systemer, der kan sælges til nye markeder eller anvendes militært, siger professor John D. Cressler fra Georgia Tech ifølge en pressemeddelelse.
Forskere vurderer, at SiGe-chips på et tidspunkt, i hvert fald i teorien, vil kunne opnå hastigheder på ikke mindre end 1 terahertz eller 1.000 milliarder cyklusser i sekundet.
Relevant link