Forskere: Intet er hurtigere end frosne chips

Det er lykkedes forskere fra IBM i samarbejde med et amerikansk universitet at få en computerchip til at køre med en hastighed på 500 gigahertz ved at dybfryse chippen.

Teknikere fra IBM har i samarbejde med Georgia Tech's Cryogenic Lab slået hastighedsrekorden for computerchips.

Teknikerne har fastslået, at intet kører hurtigere end en dybfrossen mikrochip. Det skriver Financial Times.

Verdensrekorden i hastighed i et silicium-produkt er oppe på mere end 500 gigahertz - svarende til 500 milliarder cyklusser per sekund.

Til sammenligning kører processorerne i de hurtigste computere i dag med hastigheder på mindre end fire gigahertz.

For at opnå den kolossale hastighed frøs forskerne processoren til minus 268,65 grader celcius eller 4,5 grader kelvin.

Den temperatur er tæt på det absolutte nulpunkt, som ligger på minus 273,15 grader celcius.

350 GHz ved stuetemperatur

Den kolde chip vil sandsynligvis finde anvendelse i en noget varmere udgave inden for telekommunikation, hvor der er størst behov for højfrekvens-chip.

Selv ved stuetemperatur kørte forsøgs-chip'en med mere end 350 gigahertz.

Processoren er lavet af silicium-germanium (SiGe), der er et billigere materiale end for eksempel gallium arsenide. Med forsøget har forskerne dermed demonstreret, at den øvre grænse for denne chipteknologi endnu ikke er nået.

SiGe-chips kan i dag massefremstilles til forholdsvis lave priser, men har dog begrænset anvendelse og er sædvanligvis ikke egnet til eksempelvis pc-processorer.

Forsøget viser imidlertid, at chipproducenterne ikke nødvendigvis er tvunget til lige foreløbig at skulle investere milliarder i at afprøve nye materialer.

Prototypen er således fremstillet hos IBM ved hjælp af forholdsvis simple produktionsmetoder.

- Det, at vi har en silicium-baseret teknologi, der kan fremstilles billigt, gør det muligt at integrere disse chips i systemer, der kan sælges til nye markeder eller anvendes militært, siger professor John D. Cressler fra Georgia Tech ifølge en pressemeddelelse.

Forskere vurderer, at SiGe-chips på et tidspunkt, i hvert fald i teorien, vil kunne opnå hastigheder på ikke mindre end 1 terahertz eller 1.000 milliarder cyklusser i sekundet.

Relevant link

Georgia Tech om eksperimentet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere