Registre i sundhedsvæsenet bliver et af de emner, som Folketingets sundhedsudvalg skal diskutere, når det efter sommerferien alligevel skal forholde sig til de persondata-retslige aspekter i sundhedsminister Lars Løkke Rasmussens (V) nye, mere centraliserede EPJ-strategi.
Sådan lyder meldingen fra formanden for sundhedsudvalget, Birthe Skaarup (DF), efter at Computerworld i fredags kunne berette om et nyt register, som Lægemiddelstyrelsen er på vej til at lancere.
- Jeg er ikke tryg ved det. Ideen med at registrere skal tage udgangspunkt i borgerne og deres integritet, og sikkerheden for den enkelte borger er vigtig. Derfor vil vi nu slå bremserne i, siger Birthe Skaarup.
Knudepunkt for læger
Den nye såkaldte receptserver skal fra efteråret være knudepunkt i lægernes ordinering af medicin til patienter.
Receptserveren er seneste udvidelse til den elektroniske Medicinprofil, hvor det registreres, hver gang en dansker henter medicin på apoteket.
Tidlig kritik
Allerede i 2002 vakte ideen om at lave en så omfattende registrering af danskerne kritik fra flere kanter.
Blandt andre var Datatilsynet skeptisk, fordi EU's persondatadirektiv, som også gælder i Danmark, foreskriver, at man ikke må lave omfattende registreringer af borgernes helbredstilstand, medmindre tungtvejende nationale hensyn gør det nødvendigt.
Når receptserveren går i luften udvides denne registrering, og apotekere over hele landet får samtidig mulighed for at søge på alle danskernes medicinforbrug blot ved et simpelt opslag.
Birthe Skaarup er som udgangspunkt positiv over for digitalisering af sundhedsvæsenet, men hun maner samtidig til besindighed.
- Det må ikke skride for os. Vi må forholde os til, at persondataloven skal overholdes, og om der er den fornødne sikkerhed. Vi kan ikke have, at borgerne begynder at hemmeligholde ting, fordi de frygter, hvem der vil kigge med i oplysningerne, siger Birthe Skaarup.
Stor begejstring
Anderledes begejstret er sundhedsudvalgets næstformand, Preben Rudiengaard (V), der selv er læge.
- Jeg kan sagtens se det fornuftige i, at vi giver behandlingen af data i sundhedsvæsenet et gennemsyn, men vi er nødt til at forholde os til, at udviklingen går i retning af en øget digitalisering, også i sundhedsvæsenet. Det ser jeg ingen problemer i, så længe data holdes inden for de professionelles rækker, siger Preben Rudiengaard.
Han mener, at den øgede registrering ikke bør give anledning til bekymring.
I stedet vil han hellere bruge kræfterne på at diskutere, hvordan man øger sikkerheden i registrene, så kun de rigtige personer får adgang.
- Jeg har tillid til, at der er kontrol nok på systemerne og til, at apotekerne og de andre, der har adgang, kan håndtere det. Men vi skal have kontrol på. Og hvis professionelle misbruger det, må de ud, siger han.
Receptserveren forventes at gå i luften 1. september.
Der er ikke nogen måde at undgå at blive registreret og selv gammeldags papirrecepter skal tastes ind manuelt.