Digital Rights: Register-frygt skaber selvcensur

En udvidet registrering af data om patienter med en ny receptserver kan føre til, at folk bliver bange for at dele personlige oplysninger med lægen. Det frygter organisationen Digital Rights.

Man kan let blive forblændet af de muligheder, teknologien giver. Men man bør ikke gå rundt med hovedet under armen.

Sådan lyder skudsmålet til den stigende registrering af borgere i sundhedsvæsnet fra organisationen Digital Rights, der er stiftet for at være vagthund for borgernes rettigheder i den digitale verden.

Både juridiske eksperter og politikere har kritiseret den omfattende registrering af borgerens helbredsoplysninger og medicinforbrug, som blev skudt i gang med Medicinprofilen og som nu udvides med en receptserver, hvor lægernes recepter ligget frit tilgængelige for landets apotekere.

Skyder sig i foden

Begge er registre, der rummer stærkt personfølsomme oplysninger om alle danske borgere, der har modtaget receptpligtig medicin på apoteket eller sygehuset.

- Det er oplysninger af meget privat karakter, som man giver ud til en meget bred kreds af mennesker, og det mener vi er problematisk i forhold til EU's regler om persondatabeskyttelse, siger jurist i Digital Rights, Tanja Krabbe.

Hun er bekymret for, om sundhedsvæsenet vil ende med at skyde sig selv i foden, fordi de registrerer stadig flere oplysninger om patienter, der ikke har fuldt overblik over hvor oplysningerne ender, og hvem der får adgang til dem.

- Man kan sagtens forestille sig at man når til et punkt, hvor folk bliver bange og derfor holder oplysninger tilbage for lægen. Det kan give konsekvenser, siger hun.

Skred i holdningerne

Tanja Krabbe påpeger, at der både i sundhedsvæsenet og i samfundet generelt ser ud til at være et skred i holdningen til, hvad det er rimeligt at registrere.

- Man kan let blive fristet til at registrere for meget, blot fordi det kan lade sig gøre rent teknisk, siger Tanja Krabbe.

Hun tvivler på, at en tilsvarende registrering ville have været accepteret, hvis den var sket i den fysiske verden med papir og blyant, og distribueret rundt til alle landets læger og apoteker i arkivskabe.

- Den afvejning ser ud til at have ændret sig, fordi det er blevet digitalt. Og her er vores budskab, at det ikke nytter at gå rundt med hovedet under armen. Man er nødt til at spørge sig selv, om det er i orden, siger Tanja Krabbe.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere