Lægemiddelstyrelsens nye receptserver, der kraftigt udvider registreringen af danskernes sygdomme og medicinforbrug, skaber bekymring hos flere partiers it-ordførerer.
De peger på risikoen for, at oplysningerne lækkes og bliver misbrugt af eksempelvis medier, forsikringsselskaber eller den sure nabo.
Med den nye receptserver får apotekerne nemlig udvidet adgang til at søge på oplysninger om alle danskere, der henter medicin på apotekerne – og på hvorfor de gør det.
- Der er tale om meget personfølsomme ting, så denne registrering er dybt bekymrende. Det er overregistrering, lyder det fra it-ordfører for SF, Anne Grete Holmsgaard.
Mere registrering
Receptserveren giver adgang til oplysninger om såvel, hvilken medicin danskerne tidligere har modtaget, for hvilken sygdom, og om hvad de har fået ordineret af lægen – men ikke har hentet endnu.
Et af argumenterne for at føre et så omfattende register over danskernes medicinforbrug – samt at udvide adgangen, så ikke blot læger og apotekere, men også hjemmesygeplejersker kan hente oplysninger, er, at øge patientsikkerheden og undgå fejlmedicinering.
Det mål kræver dog helt andre initiativer, mener Anne Grete Holmsgaard – et helt andet system som eksempelvis en personlig chip, der indeholder oplysningerne, som lægerne kan få adgang til, hvis den enkelte dansker eksempelvis kommer ud for et uheld.
Åben flanke af usikkerhed
Selv om apoteksansatte skal have patientens samtykke for at trække oplysninger i registret, og der samtidig bliver foretaget en logning, er også Dansk Folkepartis it-ordfører Jørn Dohrmann bekymret over det store antal mennesker, der har adgang til receptserveren.
- Der bliver åbnet for en stor flanke af usikkerhed, når mange har adgang til registret. Det gør mig meget skeptisk. Der er tale om mange mennesker, som kan være en læk i systemet, og det er jeg ikke tryg ved, siger Jørn Dohrmann.
Han mener, at den slags oplysninger burde ligge på et borgerkort.
Datatilsynet var allerede i 2002 skeptiske overfor ideen om at foretage registreringen, der siden hen er blevet til den medicinprofil, som danskere med digital signatur kan se på sundhed.dk.
Receptserveren er den seneste udvidelse af medicinprofilen.