Husk it-sikkerheden ved outsourcing

It-sikkerheden overses ofte i kontrakterne, når virksomheden outsourcer. Men det kan blive dyrt, hvis man ikke sikrer sig, at leverandøren lever op til ens eget sikkerhedsniveau.

Når man som virksomhed outsourcer en del af it-driften, er det vigtigt, at man sikrer sig, at leverandøren har et passende sikkerhedsniveau, så firmaets data er i sikre hænder.

Alligevel bliver sikkerheden omkring persondata, økonomiske data og andre fortrolige oplysninger ofte nedprioriteret, når en virksomhed står midt i den komplekse outsourcing-situation.

Det fortæller Annette Ramos, medlem af Dansk IT’s fagråd for It og Jura og jurist i KPMG, It-risk Management.

- Når man som virksomhed vælger at outsource, er man som minimum nødt til at sikre sig, at leverandøren lever op til ens egne sikkerhedsprocedurer om håndteringen af eksempelvis print, persondata og overvågning af systemerne, fortæller Annette Ramos.

Leverandøren skal forpligtes

Det kan ske ved at forpligte leverandøren til at overholde ens egen sikkerhedspolitik, eller undersøge om leverandørens egen politik lever op til ens eget niveau.

Hvis årsagen til, at firmaet outsourcer, er, at firmaet er lille og derfor ikke selv magter sikkerhedsopgaven, må det i kontrakten sikre sig, at det fremover kan få indsigt i leverandørens sikkerhedsprocedurer.

- Det kan nogle gange være lidt ømtåleligt for leverandøren. Men når man køber en ydelse, har man ret til at undersøge, om den er passende. Det er vigtigt for ens beslutningsgrundlag, siger Annette Ramos.

ISO-standard eller DS

Vil man være helt sikker på, at sikkerhedsniveauet hos en leverandør er i top, skal man ifølge Annette Ramos vælge en leverandør, som lever op til den internationale sikkerhedsstandard ISO 17799 eller den danske DS 484.

- Markedet i Danmark er ikke så modent, at man kan sige, at vi har mange leverandører, som lever op til standarderne, siger Annette Ramos.

Hun mener, at vi er på vej derhen, blandt andet fordi staten kræver, at alle offentlige organisationer fra 2007 skal leve op til DS484.

Kontrollér sikkerheden

Selvom en everandør siger, at den opfylder sikkerhedsstandarderne, er det som kunde vigtigt at kunne kontrollere, at leverandøren rent faktisk lever op til kravene.

Her kan man som virksomhed i kontrakten indsætte muligheden for at få en systemrevisions-erklæring, hvor en statsautoriseret revisor vurderer, om sikkerheden hos leverandøren er tilfredsstillende.

- Man får kun det, man beder om, og derfor skal det på forhånd med i kontrakten. Ellers er det for sent og kan give ekstra omkostninger, siger Annette Ramos.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere