Digitale vandmærker kan spore happy slapping

Danske politikere vil forhindre vold optaget på mobiltelefoner ved at vandmærke mobilvideoer. IT- og Telestyrelsen siger, at det er teknisk muligt - men urealistisk - at tvinge mobilproducenterne med på ideen.

Det er teknisk muligt at vandmærke video optaget på mobiltelefoner, men alligevel bliver det næppe muligt i praksis at tvinge verdens mobilproducenter til at indføre teknologien.

Det vurderer IT- og Telestyrelsen i et svar til justitsminister Lene Espersen (K).

Forslaget kommer fra Folketingets Retsudvalg som et forsøg på at dæmme op for fænomenet happy slapping, hvor unge mennesker overfalder sagesløse ofre og optager det på deres mobiltelefon.

Med et vandmærke vil man kunne finde frem til den mobiltelefon, hvor videoen er optaget.

Det kunne eksempelvis ske gennem mobiltelefonens unikke IMEI-nummer, som politiet i dag bruger til at spore mobilsamtaler.

Teknisk muligt

IT- og Telestyrelsen oplyser i sit svar til Lene Espersen og Folketingets Retsudvalg, at det er teknisk muligt med digitale vandmærker at opspore gerningsmændene til den meningsløse vold.

- En veldesignet og korrekt implementeret "watermarking" ville være en entydig og sikker identifikation og opsporing af eventuelle happy slapping-videoers ophavsmænd, skriver IT- og Telestyrelsen.

Styrelsen vurderer dog samtidig, at det næppe er noget, man kan tvinge producenterne af mobiltelefoner til at indføre.

Urealistiske EU-krav

Først og fremmest skal de internationale standarder for GSM- og 3G-mobiltelefoner nemlig ændres.

Dernæst skal EU kræve, at producenterne lever op til disse krav.

Det er ikke realistisk, selv om det ifølge IT- og Telestyrelsen kun vil koste ganske lidt for mobilproducenter som Nokia og Sony Ericsson at indsætte et digitalt vandmærke, hver gang en bruger optager video på sin mobiltelefon.

Det har ikke umiddelbart været muligt at få en kommentar fra Peter Skaarup (DF), der er formand for Folketingets Retsudvalg og blandt støtterne til forslaget om at vandmærke mobilvideoer.

Relevante link

Justitsministerens svar til Folketingets Retsudvalg




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere