Dansk web-stavekontrol vækker opsigt

En 20-årig datalogistuderende fra Århus har udviklet en web-stavekontrol, som nu har titusindvis af besøgende. Hemmeligheden er teknologien Ajax, der hurtigt vinder popularitet blandt udviklere.

Titusindvis af brugere har de seneste dage fået interesse for en web-stavekontrol udviklet af 20-årige Amir Salihefendic, der læser datalogi på Aarhus Universitet.

Det sker efter omtale på nyhedstjenesten Digg, hvor brugerne selv bestemmer, hvilke nyheder der fortjener at blive bragt.

Omtalen skyldes ikke så meget selve oversætteren som det, at den er baseret på teknologien Ajax, der er et af tidens helt store emner blandt webudviklere.

Ajax er en forkortelse for asynkron JavaScript og XML.

Teknologien gør det muligt at skabe dynamiske web-applikationer i en normal webbrowser, uden brugeren skal vente på, at der indlæses nye sider.

Mere dynamisk

I eksemplet fra Århus kan man i sin webbrowser få en tekst tjekket for stavefejl og efterfølgende vælge alternativer til de ord, der er stavet forkert.

Det sker på en måde, som mest minder om et almindeligt tekstbehandlings-program.

- Brugernes interaktion bliver meget mere dynamisk, og så bliver applikationen meget bedre. I gamle dage skulle man først indtaste tekst og sende en request og vente på, at der kom en ny side, fortæller Amir Salihefendic.

Oversætteren er baseret på en blanding af stavekontrollen fra Google og open source-stavekontrollen Aspell.

Udviklingen er sket løbende over et par måneder, fordi Amir Salihefendic manglede en stavekontrol til et Ajax-baseret CMS-system, som han er ved at udvikle som studenterprogrammør for en afdeling på Aarhus Universitet.

Få danske eksempler

Dermed står han bag få af de kendte danske eksempler på web-applikationer, der benytter sig af Ajax.

Internationalt er teknologien mest kendt fra flere af Googles tjenester, heriblandt e-mail-tjenesten Gmail, Google Maps og senest Google Calendar.

Men i Danmark er det ifølge selvstændig it-konsulent Jeppe Cramon småt med firmaer, som har taget Ajax til sig.

- Det store gennembrud ligger et stykke herfra, for det er stadigt umodent på mange områder. Men der mangler også en erkendelse af, at den traditionelle webklient ikke er god nok længere, siger han.

Ajax-baseret portal

Jeppe Cramon er for tiden i gang med at udvikle en ny Ajax-baseret portalløsning for en dansk virksomhed, og han ser store fordele i både udviklingstid og brugervenlighed.

- Forskellige funktionelle områder på siden kommunikerer sammen via browseren og JavaScript i stedet for at kommunikere sammen via serveren. Den traditionelle måde at lave portaler på er alt for tung og langsom,
hvis du eksempelvis vælger en kunde fra en liste og vil det se nedenfor i en anden portlet, mener Jeppe Cramon.

Faldgruber

Han understreger dog, at der også er nye faldgruber.

Med Ajax kører applikationen primært i browseren via JavaScript i stedet for via serveren, og det giver problemer, når det skal virke i flere forskellige browsere.

- Så sent som i sidste uge havde vi eksempel på kode, der kører fint i Internet Explorer, men får en udgave af Firefox til at gå ned, fortæller Jeppe Cramon.

For at undgå den slags problemer er standardiserings-organet W3C ved at skabe standarder for den protokol, der bruges til at kommunikere mellem browseren og serveren.

Relevante link

Orangoo Spell Check




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere