El-installatør Peter Jensens omdiskuterede web-kamera over Vesterø Havn på Læsø fortsætter muligvis optagelserne under en ny ejer.
Efter tre gange at have fået kendt kameraet ulovligt på grund af systematisk overvågning overvejer Peter Jensen nu at overdrage ejerskabet af kameraet til det lokale færgeselskab.
Kamera bliver hængende
Selve kameraet skal blive, hvor det er, og fortsætte optagelserne.
Færgeselskabet har offentligt ejerskab, og Peter Jensen mener, at det vil have indflydelse på lovligheden af kameraet.
- Det er en mulighed, som vi arbejder videre med i øjeblikket. Hvis det ikke giver nogen juridiske problemer, så er Færgeselskabet parat til at overtage kameraet, siger Peter Jensen.
Det er Færgeselskabet Læsø I/S, der sejler mellem Læsø og Frederikshavn, der er interesserede i at sikre kameraets overlevelse.
Selskabet er ejet af Nordjyllands Amt og Frederikshavn Kommune, oplyser færgeselskabets direktør Jess Jessen-Klixbüll.
Tvivler på godkendelse
- Kameraet er en god service for kunderne. Vi har nogle drøftelser om at overtage det, siger færgeselskabets direktør Jess Jessen-Klixbüll.
Han mener i lighed med Peter Jensen, at ejerskabet af kameraet kan have indflydelse på lovligheden af optagelserne.
Web-kameraet er tidligere dømt ulovligt efter lov om tv-overvågning, der ifølge juraprofessor Peter Blume ved Københavns Universitet er rettet mod private.
Selv om kameraet kommer under offentligt ejerskab mener han dog ikke, at det nødvendigvis vil sikre, at kameraet kan fortsætte optagelserne.
- Selv om loven ikke gælder for offentlige myndigheder, så vil man alligevel tage hensyn til den, når man vurderer sager i det offentlige, siger Peter Blume.
Vejdirektoratet accepteret
Hvis kameraet får offentligt ejerskab kan personer, der er utilfredse med at blive optaget, klage til Datatilsynet.
Peter Blume mener, at tilsynets afgørelser vil afhænge af, om overvågningen tjener et sagligt hensyn eller ej.
Eksempelvis har den offentlige myndighed Vejdirektoratet tidligere oplyst til Computerworld, at direktoratets web-kameraer er sat op med godkendelse fra Datatilsynet.
Vejdirektoratets kameraer laver optagelser fra flere end 50 trafikknudepunkter landet over.
Relevante link