Søgemaskinefirmaet Googles uofficielle motto "don't be evil" (gør ikke noget ondt, red.) har fået en alvorlig ridse i lakken, efter firmaet besluttede sig for at føje et krav om censur fra de kinesiske myndigheder.
Ifølge Googles administrerende direktør Eric Schmidt var det ikke en populær beslutning hos Google selv, men opvejet over for en boykot var det alligevel det mindste af to onder.
- Vi konkluderede, at selvom vi ikke var begejstrede for restriktionerne, så ville det være endnu værre slet ikke at levere en service til brugerne, forklarede Eric Schmidt i forbindelse med en paneldiskussion ved World Economic Forum-topmødet i Schweiz.
Google-ledelsen placerede ifølge Eric Schmidt de to muligheder på en "ondskabsskala" og vurderede på måde, at et fravær af Googles søgetjeneste ville have værre konsekvenser for kineserne.
Google valgte derfor at bøje sig for den kinesiske regerings krav om at lægge restriktioner på søgninger på politisk følsomme emner.
Eric Schmidt pegede på topmødet på, at netop regeringers overdrevent aggressive regler kan bringe informationssamfundets økomoni i fare.
- Mærkværdige eller uretfærdige love og regler er noget af det, der kan sætte farten ned for dette rosenrøde billede, sagde Eric Schmidt.
Mens Google har bøjet sig for den kinesiske regering, så har selskabet valgt at trodse et krav fra den amerikanske regering om at udlevere logfiler over de søgninger, der foretages via søgemaskinen.
Den amerikanske regering ønsker at benytte disse logfiler som forsvar i sag, hvor regeringen er stævnet af borgerrettighedsgruppen ACLU på grund af en nu strandet lov om blokering af børn adgang til bestemte websteder.
Regeringen har derfor stævnet Google for at tvinge firmaet til at udlevere oplysningerne.