Net-encyklopædien Wikipedias grundlægger Jimmy Wales er blevet tvunget til at ændre reglerne for publiceringen af artikler i leksikonet efter to problematiske episoder. Det skriver nyhedstjenesten CNET.
Den ene episode omhandlede den tidligere rådgiver for den amerikanske præsidentkandidat Robert F. Kennedy, John Seigenthaler.
En anonym bruger oprettede en artikel i Wikipedia om John Seigenthaler, som i fire måneder stod uanfægtet med hentydninger om, at han var involveret i mordene på både Robert og John F. Kennedy.
Systemet fejlede
- Systemet fejlede i dette tilfælde. En skidt artikel fik lov at ligge i et stykke tid, indtil John Seigenthaler selv rettede den, siger Jimmy Wales til CNET.
Han mener, at problemet ligger i den størrelse, som Wikipedia har nået med mere end 850.000 artikler i den engelske version alene.
Alle nye Wikipedia-artikler dukker op på en særlig side, så de frivillige redaktører og alle andre brugere kan se dem.
En stor del af artiklerne omhandler personer, og indtil Wikipedia ændrede reglerne mandag, var det muligt for anonyme brugere at oprette nye artikler.
Kan let overses
Disse nye artikler kan let overses i mængden, hvilket formentligt er, hvad der skete i John Seigenthalers tilfælde.
Derfor bliver det fremover kun muligt for registrerede brugere at oprette nye artikler.
Anonyme brugere vil dog fortsat kunne komme med ændringer til artikler. Det er ifølge Jimmy Wales et mindre problem, da brugerne typisk våger over de artikler, de har skrevet for at se, hvilke ændringer der foretages, skriver CNET.
En anden episode stiller imidlertid endnu et spørgsmålstegn ved, om Wikipedias åbenhed giver problemer for troværdigheden.
Således er podcasting-pioneren Adam Curry blevet beskyldt for anonymt at have fjernet referencer til andre folks arbejde med udviklingen af fænomenet i en artikel om podcasting.
Regler skal ændres
Derfor vil Wikipedia nu overveje, om reglerne skal ændres, så det ikke er tilladt for personer at ændre i artikler om dem selv, skriver CNET.
Wikipedia gemmer historikken over alle ændringer, der foretages i artikler.
Det betyder, at det for eksempel er muligt at se forskellige versioner af Wikipedias danske artikel om Computerworld og se, hvordan teksten har ændret siden den først blev oprettet.
http://da.wikipedia.org/w/index.php?title=Computerworld&action=history