Højtoplæsning på danske hjemmesider skal fremover gøre den officielle danske talesyntese Carsten til en god forretning for det fynske it-selskab Mikro Værkstedet.
Firmaet med 45 ansatte overtog talesyntesen, da selskabet Dansk Taleteknologi - også kaldet Speech-Ware - blev købt af TDC og udviklingsparken Novi i Aalborg i sommeren 2004.
Speech-Ware blev dannet af det konsortium, der i 1998 vandt Forskningsministeriets udbud om at udvikle et system, der omformer dansk tekst til syntetisk tale og samtidig fik en bevilling på 11 millioner kroner.
Konsortiet kunne dog ikke få en forretning ud af det, men det er man nu i fuld gang med hos Mikro Værkstedet, der udvikler it til uddannelsessektoren.
Selskabet har solgt talesyntesen, som har fået navnet Carsten, til enkelte uddannelsessteder. Falck har købt den til at læse meddelelser højt på redningsstationer og Bornholmstrafikken til at fortælle om forsinkelser.
Fremover kan danske hjemmeside-ejere så få deres tekster læst højt, uden at brugeren skal installere et program.
- Hvis man i forvejen har problemer med at læse, kan det være en udfordring at hente en klient ned fra nettet. Vi lægger op til, at man giver mulighed for oplæsning af siden med en knap, man trykker på, fortæller projektleder Henrik Lindholm.
Funktionen Danlæs bliver allerede taget i brug af Trafikministeriet om få uger, mens Statstidende og Århus Amt tager den i brug i oktober måned.
Mikro Værkstedet har opsat en central taleserver hos driftsfirmaet Inforce, som står for at skabe og sende en MP3-fil til brugerne.
- Vi har lavet en pakke med en betydelig mængde trafik, som vil gøre, at mange vil være dækket ind. Den koster 5.000 kroner i opstart, knap 20.000 kroner om året og svarer til en kvart million siders oplæsning, siger Henrik Lindholm.
Talesyntesen Carsten er under stadig udvikling hos Mikro Værkstedet, der har overtaget nogle af de ansatte fra firmaet Speech Ware.
- Carsten læser alt på dansk. Han kender ingen ord, men kigger på hvordan bogstaverne er sat sammen og danner ordene. Det er et produkt, vi arbejder aktivt på at udvikle, fortæller Henrik Lindholm.
Et konsortium med Specialskolen for Voksne i Hjørring og Aalborg Universitet står i forvejen bag projektet Adgang for alle, som også læser hjemmesider op. Det kræver dog, at man installerer et program på sin pc.
Relevante links