Der er en risiko for, at TDC med prismodellen LRAIC er blevet overkompenseret for selskabets udgifter til at vedligeholde og udbygge den teleinfrastruktur, også kaldet det rå kobber, som konkurrenterne lejer for at nå ud til danske husstande.
Det er blandt konklusionerne i en ny rapport fra IT- og Telestyrelsen.
Rapporten er udformet af analysefirmaet Copenhagen Economics og har fået konkurrenterne Cybercity, Telia og Tele2 til på ny at kræve prisen for det rå kobber sænket.
- Vi skal ikke kompensere TDC for omkostninger, som reelt ikke eksisterer, lyder det fra selskaberne i en fælles udtalelse.
De tre selskaber er især faldet over et enkelt afsnit i rapporten.
- Hvis man ønsker, at ejeren af netværket får fuld omkostningsdækning, hverken mere eller mindre, har LRAIC-prisen med andre ord været for høj, siden LRAIC-modellen blev beregnet første gang pr. 1. januar 2003, hedder det.
Hos IT- og Telestyrelsen ser man dog ikke rapporten som en konklusion på, at TDC rent faktisk er blevet betalt for meget, men at risikoen eksisterer.
- Rapporten siger, at der er risiko for, at TDC får omkostningerne overkompenseret og anbefaler, at vi kigger på, om det er tilfældet, siger chefkonsulent Filip Sundram.
Striden handler om, at den omstridte prismodel LRAIC ikke kigger på TDC's aktuelle udgifter til kobbernettet, men snarere beregner udgifterne ud fra, at man skulle etablere en ny infrastruktur.
Rapporten fra Copenhagen Economics kommer efter, at IT- og Telestyrelsen i sidste uge valgte at bremse de ellers indlagte prisstigninger i prismodellen.
Hos Cybercity er udviklingsdirektør Jesper Hansen glad for udviklingen.
- I sidste uge kom prisstoppet og nu kommer rapporten her, der siger at vi ikke skal betale for allerede afskrevne aktiver. Det forbedrer konkurrencesituationen i Danmark, og det plejer over tid at betyde bedre og billigere produkterne for forbrugerne, mener han.