Mulig overpris til TDC for det rå kobber

En rapport bestilt af IT- og Telestyrelsen viser, at TDC med den omstridte prismodel LRAIC muligvis har fået overpris for konkurrenternes brug af det rå kobber. Cybercity, Telia og Tele2 kræver lavere priser.

Der er en risiko for, at TDC med prismodellen LRAIC er blevet overkompenseret for selskabets udgifter til at vedligeholde og udbygge den teleinfrastruktur, også kaldet det rå kobber, som konkurrenterne lejer for at nå ud til danske husstande.

Det er blandt konklusionerne i en ny rapport fra IT- og Telestyrelsen.

Rapporten er udformet af analysefirmaet Copenhagen Economics og har fået konkurrenterne Cybercity, Telia og Tele2 til på ny at kræve prisen for det rå kobber sænket.

- Vi skal ikke kompensere TDC for omkostninger, som reelt ikke eksisterer, lyder det fra selskaberne i en fælles udtalelse.

De tre selskaber er især faldet over et enkelt afsnit i rapporten.

- Hvis man ønsker, at ejeren af netværket får fuld omkostningsdækning, hverken mere eller mindre, har LRAIC-prisen med andre ord været for høj, siden LRAIC-modellen blev beregnet første gang pr. 1. januar 2003, hedder det.

Hos IT- og Telestyrelsen ser man dog ikke rapporten som en konklusion på, at TDC rent faktisk er blevet betalt for meget, men at risikoen eksisterer.

- Rapporten siger, at der er risiko for, at TDC får omkostningerne overkompenseret og anbefaler, at vi kigger på, om det er tilfældet, siger chefkonsulent Filip Sundram.

Striden handler om, at den omstridte prismodel LRAIC ikke kigger på TDC's aktuelle udgifter til kobbernettet, men snarere beregner udgifterne ud fra, at man skulle etablere en ny infrastruktur.

Rapporten fra Copenhagen Economics kommer efter, at IT- og Telestyrelsen i sidste uge valgte at bremse de ellers indlagte prisstigninger i prismodellen.

Hos Cybercity er udviklingsdirektør Jesper Hansen glad for udviklingen.

- I sidste uge kom prisstoppet og nu kommer rapporten her, der siger at vi ikke skal betale for allerede afskrevne aktiver. Det forbedrer konkurrencesituationen i Danmark, og det plejer over tid at betyde bedre og billigere produkterne for forbrugerne, mener han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere