Klynger
Cluster-teknologi, eller på dansk klyngeteknologi, er på vej frem. Klynger bygges af hardware eller software-komponenter, og de spiller en stor rolle i de såkaldte supercomputere. Men klynger bruges oftest for at spare tid og penge i parallelle systemer eller som backup af systemer, der skal have en høj oppetid.
Klyngeteknologi er ikke kun for de store firmaer med mange computere og store mængder af data. Klyngeteknologi giver nemlig nyt liv til gamle servere, da de kan indgå i en klynge og bruges som backup. Derved sparer selv små firmaer penge. Derfor er der stadig flere firmaer, som benytter klyngeteknologi for at sikre, at applikationer altid kører, eller at store applikationer kører hurtigere.
En e-handels butik kan for eksempel bruge en klynge til at sikre, at betalingssystemet selv under stort pres kører stabilt og hurtigt. Firmaer med websites, der helst skal køre 24 timer i døgnet, kan med fordel bruge klynger til at sikre, at websitet er tilgængeligt under eksempelvis vedligeholdelse eller opgradering.
Der findes to forskellige typer af klyngeteknologi: Den ene bruges til at sikre høj tilgængelighed, og den anden bruges til at sikre en høj ydelse.
Høj tilgængelighed
Høj tilgængelighed
I denne klyngeteknologi forbindes en backup-computer til det primære system, så backup-computeren kan tage over, hvis den primære computer fejler. Systemer, der bygger på denne teknologi, kan i sig selv have omkring 99 procents tilgængelighed, men for det meste har brugerne behov for mere. Den sidste procent svarer nemlig til 90 timers eller 3,5 dages nedetid på et år.
2. Clustersoftware computer server B, som indeholder de samme data og applikationer som computer A.
3. Computer B tager over og returnerer data til netværket uden at der har været en afbrydelse.
Det kræver mere end et kabel at sætte to computere sammen i klynge, der skal sikre høj tilgængelighed. Det kræver nemlig også speciel software, som både kan overvåge systemet, sørge for at indholdet på de to computere er ens og rapportere, hvornår der er fejl samt igangsætte den anden computer ved fejl.
Høj ydelse
Høj ydelse
Denne klyngeteknologi bruges til at sikre høj ydelse og til parallelle systemer. Flere computere sættes sammen for at de samtidig kan arbejde på at løse et problem. De bruges altså ikke som backup for hinanden.
2. Klyngen deler arbejdet ud til hver computer, som beregner denne del.
3. Hver enkelt computer afleverer resultatet til computer A, som afleverer det samlede resultat til netværket.
Tekniske beregninger, som der eksempelvis skal bruges til at udføre animationer, kan få næsten enhver computer til at køre langsomt. Derfor kan man bruge denne klyngeteknologi, så hver computer tager et lille stykke af arbejdet, og samlet set vil beregningstiden blive kortere, end hvis der kun havde været en computer til at foretage beregningen.