Dual boot med Windows XP

Man må selv vurdere, om man vil opgradere til Windows XP eller ej. I denne artikel ser vi på, hvordan man kan se Windows XP an uden at skulle af med sit nuværende styresystem. Dette gøres ved dual boot - at have to styresystemer installeret på samme pc.

To partitioner

Den internationale udgave af Windows XP er lige kommet på markedet herhjemme, og den danske version er lige om hjørnet. Men for nogle kan det være en svær beslutning, om man skal skifte til Windows XP eller bibeholde det nuværende styresystem. På den ene side er XP en god nyhed for hjemmebrugeren, som vi skrev i en tidligere anmeldelse af Windows XP i betaversionen. Men på den anden side, så indeholder nye store systemer næsten altid fejl i større eller mindre grad, og Microsoft har allerede udgivet det første sæt af rettelser til Windows XP.

I denne artikel vil vi dog ikke fortælle, om man skal opgradere eller ej, det overlader vi til læserne selv at bestemme. Men vi vil beskrive, hvordan man kan have et styresystem udover Windows XP installeret på en pc. Så kan man beholde sit nuværende styresystem, mens man ser Windows XP an.

Før man beslutter sig for at have to styresystemer på sin pc, så skal man kontrollere at der er plads nok. Microsofts anbefaler, at Windows 2000 Professional skal have mindst 650 megabyte ledig plads på harddisken, mens Windows XP Home skal bruge 1,5 gigabyte.

Derefter skal man partitionere harddisken, da hvert styresystem skal installeres på en partition for sig selv for at undgå at vigtige systemfiler bliver overskrevet af det andet styresystem. Hvis man vil selv vil kreere en partition, kan man som beskrevet i en tidligere artikel bruge programmet Fips.

Efter man har delt c-drevet i to partitioner, kan man vælge mellem flere forskellige måder at formatere det nye drev på: FAT, FAT32 eller NTFS. Hvis man vælger FAT eller FAT32, så kan man dele dokumenter og billeder mellem forskellige Windows-styresystemer. En hovedregel er, at man skal installere det nyeste styresystem til sidst.

NT og DOS

XP og NT
Hvis man gerne vil have både Windows NT 4.0 og Windows XP installeret, så anbefaler Microsoft, at man formaterer med FAT eller FAT32, og ikke NTFS. Hvis NT ikke installeres på systempartitionen, så skal systempartitionen også formateres med FAT. Formatering med NTFS på den partition, hvor NT skal installeres, kan altså ikke anbefales.

Windows XP bør kun installeres på et komprimeret drev, hvis det er komprimeret ved brug af komprimeringsfunktionen i NTFS. Hvis Windows XP installeres som en ny installation og ikke som opgradering, så skal alle programmer geninstalleres. Man kan således risikere at skulle installere for eksempel Word på begge partitioner.

XP og MS-DOS
Skal man både have det gamle styresystem MS-DOS og Windows XP installeret, så skal MS-DOS installeres på en grundlæggende (ikke dynamisk) disk med en FAT partition. Hvis DOS ikke installeres på systempartitionen, skal systempartitionen også formateres med FAT. Windows XP skal installeres til sidst, da filer, der bruges til opstart af XP, ellers kan blive slettet.

95, 98, ME og 2000

XP og 95
Holder man stadig af Windows 95, men vil se Windows XP an, så skal Windows 95 installeres på en grundlæggende disk med en FAT eller FAT32 partition. Hvis Windows 95 ikke installeres på systempartitionen, så skal systempartitionen også formateres med FAT eller FAT32. Windows XP skal også i dette tilfælde installeres til sidst.

XP og 98/ME
Der er rigtig mange, som stadig bruger Windows 98, og hvis det skal installeres samtidig med Windows XP, så skal Windows 98 (eller Windows ME) installeres på en grundlæggende disk med en FAT eller FAT32 partition. Hvis Windows 98/ME ikke installeres på systempartitionen, så skal systempartitionen også formateres med FAT eller FAT32. Windows XP skal også her installeres til sidst.

XP og 2000
Hvis man både vil have Windows 2000 og Windows XP installeret, så skal man især her huske at kontrollere, at man har nok ledig plads på harddisken. Windows XP bør kun installeres på et komprimeret drev, hvis det er komprimeret ved brug af komprimeringsfunktionen i NTFS. Hvis Windows XP installeres som en ny installation og ikke en opgradering, så skal alle programmer geninstalleres. Man kan således risikere at skulle geninstallere for eksempel Word på begge partitioner.

Hvis computeren befinder sig på et Windows 2000 server-domæne, så skal alle installationer af Windows XP på den pågældende computer have forskellige computernavne. Der bruges nemlig et unikt sikkerheds-ID (SID) til hver installation af Windows XP på et domæne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere