SAS på vej med biometri-løsning

Det skandinaviske luftfartsselskab SAS går nu i gang med at udvikle en fælles skandinavisk sikkerhedsløsning. Nye sikkerhedskrav får selskabet til at kigge på biometri som eksempelvis iris-aflæsning og fingeraftryk.

EU-krav om, at luftfartsselskaber skal kunne verificere identiteten på flypassagerer, der har tjekket bagage ind på en international flyvning, sætter skub i SAS? arbejde med højteknologiske id-løsninger.

- Vi har sat et projekt i gang for at finde ud af, hvilke muligheder SAS har for at bibeholde sin selvservice-ordning og den smidighed for kunderne, den rummer, samtidig med at myndighedernes krav om øget sikkerhed overholdes, siger Robert Rydell, der er director i project portfolio management hos SAS i Sverige.

SAS ser blandt andet på irisaflæsning og fingeraftryk, som SAS med tilfredsstillende resultater har afprøvet i lufthavnen i Umeå.

Desuden vil man afprøve andre biometriske varianter samt RFID-teknologi, SIM-kort og e-legitimation som Digital Signatur.

- Vi skal finde noget, der hurtigt kan komme til at fungere i vores miljø og infrastruktur, som er skalerbart og kan tilpasses myndighedernes krav. Det er svært at vælge teknologi, fordi der endnu ikke er fælles standarder, og vi skal passe på ikke at lave vores egen verden. De nye svenske pas er eksempelvis med biometriske data, og det samme gælder mange nationale id-kort. Vi vil helst have en "Lego-løsning", der kan kobles til andres, siger Robert Rydell.

Fingeraftryk i stregkodeform

Det er vigtigt for SAS, at kundens integritet bevares i processen. Derfor går man efter en løsning uden central lagring af kundedata. Kunden skal bære sine data på et kort.

- På den måde kan logaritmen for eksempelvis kundens fingeraftryk lagres på et kort, og ved at sætte fingeren på en læser, der sammenligner med logaritmen på kortet, kan identiteten bekræftes, forklarer Robert Rydell.

Kortløsningen adskiller sig fra Lufthansas test af biometrisk check-in og boarding-procedure i Frankfurt lufthavn sammen med Siemens Business Service. Her får passagerer deres fingeraftryk skannet ved check-in.

Data gemmes i en database, og fingeraftrykket printes på boardingpasset i stregkodeform. Inden passageren går ombord afstemmes stregkoden med et nyt fingeraftryk.

Mange tests

Lufthavne og luftfartselskaber over hele verden har travlt med at teste og indføre biometriske id-løsninger. Schiphol lufthavnen i Amsterdam har eksempelvis indført betalingstjenesten Privium, hvor man man med et smartcard, som indeholder ens iris-skanning, kan komme tjept gennem paskontrollen.

I Storbritannien forsøger man med irisaflæsning i Heathrow lufthavn. British Airways har deltaget sammen med lufthavnsmyndighederne BAA, men tager ikke selv teten.

- Det tager Indenrigsministeriet sig af. Men vi vil naturligvis leve op til alt, hvad de kræver, siger en talsmand for British Airways.

Denne artikel stammer fra den trykte udgave af fredagens Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere