Otte ud af ti udsættes for hackerangreb

En ny undersøgelse, foretaget af antivirus-firmaet Symantec i de nordiske lande, viser at 80 procent af brugere med hjemme-pc udsættes for hackerangreb. Undersøgelsen viser at angrebene typisk kommer fra trojanske heste, der blandt andet kan opsnappe passwords.

Portskanning

Antivirus-firmaet Symantec har i dag offentliggjort en undersøgelse om sikkerhed ved brug af hjemme-pc. Undersøgelsen, som blev foretaget i september i år, har meget overraskende vist, at over 80 procent bliver udsat for hackerangreb. Symantec har fået et det uafhængige, tyske analysebureau Inceon til at analyse resultaterne fra undersøgelsen.

I undersøgelsen har der deltaget i alt 301 personer fra Danmark, Norge, Sverige og Finland. De 285 deltagere fik installeret Norton Personal Firewall 2001 på deres hjemme-pc'er, og efter en måned blev logfilerne fra alle firewalls indsamlet og analyseret. Samtidig har deltagerne i undersøgelsen givet oplysninger om deres internet-vaner, computer og programmer. 64 procent af deltagerne havde Windows 98.

Analysen af logfilerne viser, at der blev foretaget 2,1 portskanninger pr. svensker eller nordmand, mens der blev foretaget 1,5 portskanning pr. dansker og 1 pr. finne. Hackere bruger portskanninger til at finde ud af hvilke tjenester, det bagvedliggende system tilbyder. Disse oplysninger kan bruges til at foretage angreb mod systemet. I alt blev 24 procent af deltagerne udsat for portskanninger. En dansker blev dog udsat for omkring 40 portskanninger, og denne måling er ikke medtaget i statistikken.

Trojanske heste

Logfilerne viste også, at 53 procent af brugerne bestod angrebet fra trojanske heste. I alt var der over 1500 angreb fra trojanske heste. En trojansk hest er et ondsindet program, der kan slette filer, placere bagdøre på computere, opsnappe passwords eller foretage andre handlinger. Trojanske heste adskiller sig fra virusser ved at trojanske heste ikke kopierer sig selv, som virusser gør. For at en trojansk hest kan spredes, skal brugeren selv åbne en vedhæftet fil i en e-mail eller for eksempel besøge et website. De fleste af de trojanske heste var SubSeven eller Netbus.

Det er svenskerne, som bliver angrebet af flest trojanske heste. Hele 62 procent af svenskerne blev nemlig udsat for angreb af trojanske heste. 58 procent af nordmændene, 27 procent af danskerne og kun 24 procent af finnerne blev udsat for trojanske heste.

Analysen kan læses på Symantecs svenske site.

Symantec anbefaler, at der på alle hjemme-pc'er med internetforbindelse er installeret både en personlig firewall og et antivirus-produkt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere