37.000 gamle kort skal digitaliseres

Gamle matrikelkort fra 1860 og frem skal nu digitaliseres hos Kort & Matrikelstyrelsen, der har sendt opgaven med at scanne i udbud. Kortene forventes at fylde flere terabyte og udgøre en stor del af styrelsens data.

Kort & Matrikelstyrelsen er gået i gang med at finde et selskab, som kan scanne 37.000 originale matrikelkort fra 1860 og frem til 1998.

Kortene er i stort format og mange af dem større end A0. Hertil kommer, at samtlige kort skal kobles sammen med metadata som kortnumre og årstal.

- Vi mener, at vi kan gøre bedre brug af dem ved at scanne dem ind. Det er primært tilgængeligheden, vi går efter. Dels kan vi nemmere finde dem frem, dels kan vores brugere have muligheden for at klikke sig ind på dem, fortæller datachef Jan Thorsen.

Digitale kort er kommet i mediernes søgelys, efter både Google og Microsoft har lanceret nye korttjenester- og programmer.

Disse kort, der ikke længere bare er vektordata, men luftfotos, fylder enorme mængder af data. Netop derfor henter Googles opkøbte kortprogram løbende data fra nettet i takt med, at der bliver brug for det.

Hos Kort & Matrikelstyrelsen handler digitaliseringen dels om tilgængelighed, dels om at sikre dataene i kortene.

- Egentlig begynder vi at tage skridtene mod at gøre det digitalt, så vi kan anvende det lidt bedre. En anden årsag er, at det ikke holder evigt. Det er også en form for sikkerhed, siger Jan Thorsen.

Han forventer, at de indscannede kort kommer til at fylde et par terabyte data, hvilket også stiller efterfølgende krav til lagring. Den opgave skal Kort & Matrikelstyrelsens egen it-afdeling håndtere.

De nye data bliver en stor opgave, fordi Kort & Matrikelstyrelsen i forvejen primært gemmer vektordata, der ikke er så pladskrævende.

Den endelige beslutning om indscanningen bliver først truffet, når opgaven har været i udbud, så styrelsen kan få en ide om prisen.

Jan Thorsen håber, at over en håndfuld firmaer vil byde på opgaven.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere