Grid - Mere end et distribueret system

Grid-teknologien er kun på sit første spæde udviklingsstadie, men bliver af mange forskere spået til at være det næste trin i udviklingen af internettet. Grid er mere end et almindeligt distribueret system, da der skal være større integration mellem komponenterne.

Grid

"The Grid" er navnet, som beskriver det næste signifikante trin i udviklingen af internettet. Begrebet "grid" er en ide opstået i midten af halvfemserne om design af systemarkitekturer. Vi har blandt andet selv skrevet om TeraGrid, som er et kæmpemæssigt computernetværk, der kan klare mere end 11.000 milliarder beregninger i sekundet. TeraGrid skal anvendes til beregningstunge opgaver inden for fysik, kemi, biologi og meteorologi. I denne artikel prøver vi at skabe et overblik over, hvad et grid er.

Hvis man oversætter det engelske ord grid til dansk, så betyder det net eller gitter. Det er da også det som der umiddelbart menes med grid: Et grid er et slags netværk, distribueret system eller en supercomputer, der kan dele arbejdsopgaver ud til forskellige enheder i systemet, og dermed beregne problemer, der kræver større regnekraft end der er til rådighed på en normal pc eller et normalt netværk.

Mange systemer har grid-lignende funktionalitet, for eksempel internettet, World Wide Web eller objekter i et distribueret system. Men til et grid er der ekstra krav om større sammenhæng og integration mellem komponenterne.

Kort sagt betyder et grid en systemarkitektur, hvori der kan indsættes hardware eller software komponenter, og som gør det let at konfigurere og implementere ny funktionalitet udfra de eksisterende komponenter. Det vil sige, at man til at starte med har et distribueret netværk, hvortil der tilføjes ekstra funktionalitet eller ressourcer, som bruges til at opnå højere integration mellem de enkelte komponenter.

Den højere integration mellem komponenterne kræver, at der er mulighed for at komponenterne er forbundet til hinanden, og at selve denne forbindelse betragtes som en ressource i sig selv og som én komponent i det pågældende grid. Alle brugere af et grid skal have mulighed for at kunne bruge en hvilken som helst komponent for at udføre en arbejdsopgave uanset om komponenten er placeret lokalt eller ej.

Derudover skal det være muligt at kombinere to eller flere komponenter, således at disse sammensatte komponenter kun betragtes som ét komponent af det pågældende grid. Hvis det er nødvendigt kan man sammensætte endnu flere komponenter, og et grid kan for eksempel kun bestå af en enkelt komponent. Konceptet med høj integration kan tilføjes på flere forskellige tekniske niveauer i et computersystem, eksempelvis på software, data eller på bruger-niveau.

Uenighed

Grid-forskerne er endnu ikke blevet enige om der findes forskellige grids til forskellige formål eller om der kun skal være ét grid. Nogle mener blandt andet, at man kan dele grids efter funktionalitet, for eksempel om de bruges til at beregne store matematiske problemer, om de bruges til at minimere omkostninger eller til at udvide menneske-til-menneske interaktion.

Et grid skal indeholde både en programmeringsmodel og et antal tjenester. Her er forskerne heller ikke blevet enige om en bestemt programmeringsmodet, og der arbejdes i øjeblikket med blandt andet TCP, UDP og objekt-orienterede systemer som programmeringsmodel. Tjenester kan eksempelvis være adgang til databaser eller sikkerhed i form af autentifikation.

I øjeblikket er grid-teknologien på et udviklingsstadie, der svarer til, hvad World Wide Web var for 10 år siden. Men WWW er mere simpel end grid-teknologien, så der vil gå lang tid før end grid-teknologien vil blive et uundværligt redskab til at trække information ud af globale databaser med videre. Man kan læse mere om grid-teknologien på Gridcomputing.com.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere