Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Rettighedsalliancen får nyt våben mod ulovligt indhold / Giv dit besyv til ny uddannelse i cybersikkerhed / Datatilsynet bakker op i sag om ansigtsgenkendelse

Morgen-briefing: Rettighedsalliancen får nyt våben mod ulovligt indhold / Giv dit besyv til ny uddannelse i cybersikkerhed / Datatilsynet bakker op i sag om ansigtsgenkendelse

Godmorgen og velkommen til dagens morgen-briefing fra Computerworld torsdag 22. august.

Dagens tidlige nyhedsoverblik er sammensat af din nyhedsvært Niels de Boissezon.

Rettighedsalliancen får nyt våben mod ulovligt indhold

Rettighedsalliancen bliver landets første organisation, som kan indberette indhold under den nye europæiske forordning for digitale formidlingstjenester, DSA – Digital Services Act.

Brancheorganisationen, som har til formål at til at værne om kreative branchers rettigheder og vilkår på nettet, blåstemples af Konkurrence og Forbrugerstyrelsens DSA-tilsyn til at være en ’pålidelig indberetter’.

Den er den første blandt de otte organisationer, som har søgt om titlen.

”Danmark er blandt de første lande, som har udpeget en pålidelig indberetter. De pålidelige indberettere vil spille en central rolle i bekæmpelsen af ulovligt indhold på nettet, og det er glædeligt, at flere organisationer har ekspertise til og bruger ressourcer på at identificere og anmelde ulovligt indhold,” siger direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Jakob Hald i en meddelelse.

Det danske DSA-tilsyn har selv rejst en sag i maj 2024, der handlede om hvordan kendte danske tv-værter blev anvendt i falske annoncer på Facebook og Instagram. Sagen behandles nu af Europa-Kommissionen og det irske DSA-tilsyn.

Danmarks DSA-tilsyn har opereret siden februar 2024.

Giv dit besyv til ny uddannelse i cybersikkerhed

København Erhvervsakademi er i færd med at afdække behovet for en ’ny praksisrettet 3 ½-årig uddannelse inden for cybersikkerhed’.

Her efterlyser akademiet input forud for en ansøgning til Uddannelses- og Forskningsstyrelsen i et spørgeskema delt på det professionelle sociale medie Linkedin.

Vil du selv give et besyv til hvad en ny uddannelse indenfor cybersikkerhed skal tilbyde, kan du svare på et [url=Vil du selv give et besyv til hvad en ny uddannelse indenfor cybersikkerhed skal tilbyde, kan du svare her. Besvarelser kan foregå anonymt. https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=bjwM0SjCREmLamBnxq_jyTTjNiZjmGZIk1XqA07C5OxUMEY1RFhCWjQwWlNIT1RFMkpISFFKQk5UNy4u]spørgeskema her[/url].

Besvarelser kan foregå anonymt.

Datatilsynet bakker op i sag om ansigtsgenkendelse

Datatilsynet vurderer i en sag om brug af ansigtsgenkendelse i et fitnesscenter, at der er hentet tilstrækkelig med samtykke for brug af teknologien.

Dette forudsætter, at brugere af fitness-centeret ’Sporting Health Club’, som ikke ønsker at give samtykke til teknologien kan blive lukket ind manuelt i den bemandede åbningstid eller ved at kontakte døgnsupporten, skriver tilsynet på sin hjemmeside.

Datatilsynet udtrykket dog en vis grad af kritik overfor centeret, da klager ikke blev gjort bekendt med alternativer til ansigtsgenkendelse:

” Datatilsynet fandt imidlertid grundlag for at udtale kritik af det samtykke, som fitnesscentret konkret havde forsøgt at indhente fra klager, da klager var blevet oplyst om, at der ikke var alternativer til ansigtsgenkendelse,” lyder kritikken.

En stribe søgsmål rettes mod Amazons AI-tjeneste

Den Amazon-finansierede AI-startup Anthropic, som blandt andet står bag ChatGPT-konkurrent, sprogmodellen Claude, skal i retten ved en domstol i Californien i USA.

Det skriver finansmediet CNBC.

Anthropic stævnes af tre forfattere for blandt andet af have grundlagt en milliard-viksomhed ved ’at stjæle indhold fra hundred tusindvis af ophavsretsbeskyttede bøger’, lyder det i anklagen.

Her lyder det også, at Antropic har benyttet sig af piratkopieret indhold af stævnernes værker, som er blevet fødet ind i selskabets storskala sprogmodel.

Anthropic er grundlagt af tidligere OpenAI medarbejdere og er ud over at være bakket op af blandt andre Amazon, Google og Salesforce.