Både og samt for og imod – livet er fyldt med afvejninger af fordele og ulemper og kompromiser der skal indgås.
At vælge en bærbar er ofte en lignende øvelse, hvor der skal balanceres mellem pris, vægt, ydelse, driftstid og design.
Bor du i midlertidig i Apple-lejren, er der nu dukket en enhed op, som gør valget enkelt. Det er den, som du skal vælge, medmindre du har nogle særlige behov, der skal dækkes.
Enheden er Apples Macbook Air 15 årgang 2024 – det er den, der er udstyret med den nye M3-processor.
Får det hele med
Macbook Air 15 er ikke ny at se på, da den grundlæggende er identisk med den ekstra store Macbook Air, Apple udgav sidste år.
Det er der heldigvis ikke noget i vejen med, for det betyder, at der igen diskes op med en yderst let maskine med over 15 tommer skærm.
Herligheden vejer blot 1,48 kilo, eller 1,67 kilo når man tager den fikse magsafe-oplader med. Det er faktisk væsentligt lettere og slankere end selv den lille Macbook Pro 14.
Selv om maskinen igen er åleslank, virker den stadig både raffineret og holdbar.
Det eneste, der kan drille lidt på farten, er, at den fylder lidt i bredden – men det gør bærbare, når de byder på hele 15,6 tommer skærm.
Det betyder dog også, at årgang 2024 arver nogle af forgængerens ulemper.
Her er stadig kun to USB-C porte at rute med, man er stadig henvist til at bruge en dedikeret touch-ID knap i stedet for Face-ID ansigtsgenkendelse og der er stadig et hak i toppen af skærmen, hvor web-kameraet gemmer sig.
Touch-feltet er der i vanlig Apple-tradition kæret meget for, mens tastaturet lystrer prompte og effektivt.
Nydeligt udsyn
Macbook Air 15 stråler i forhold til tidligere Air-maskiner, år det gælder størrelsen.
Med 15,3 tommer til rådighed får apps, film og fotos rigeligt med albuerum. Skærmen har i øvrigt yderlige 0,3 tommer til disposition, som her bruges af topbjælken inklusive den famøse ’notch’ til web-kameraet.
Ret beset er skærmen kun af ’Liquid Retina’ typen og dermed en cru under ’Liquid Retina XDR’-typen, som man finder i Apples Macbook Pro.
I praksis er det dog en skarp, funklende sag, du får med at gøre.
Du skal bare lade være med at placere den ved siden af en nyere Macbook Pro 16, hvor du vil kunne se, hvordan lysstyrke og kontrast der får et ekstra gear at rutte med.
Selv lyden, som Macbook Air 15 disker op med, er heller ikke helt på niveau som Pro 16 – men en klasse over alle de øvrige Windows-maskiner, som man finder i denne vægtklasse. Man kan til nøds spille hotelværelset op med film og musik her.
M-power i tredje potens
Den største nyhed, som du finder i Macbook Air årgang 2024, finder du i maskinrummet, hvor det nu er tredje generation af Apples M-processorer, der regerer.
Alle versioner af Macbook Air 15 er udstyret med M3-processoren i sin stærkeste version – den med fire performance-kerner, fire strømeffektive kerner samt 10 grafiske regneenheder.
Det skal bemærkes her, at den billigste Macbook Air 13 har 20 procent færre grafiske kerner og dermed lidt lavere ydelse i spil.
Ret beset er M3-processoren meget lig sidste års M2’er. Det, der er sket i år er dog, at processoren får lov til at snurre op til 20 procent hurtigere – med 20 procent højere ydelse til følge.
Vi ender derfor med en sag, der er sammenlignelig med M1 Pro. Altså nok til at klare alle kontoropgaver gnidningsfrit, men også billed- og endda noget fotoredigering.
Gaming-udsigterne er mere begrænsede, men her er skylden mere spil-udvalget til Mac end hardwaren.
Den store bedrift fra Apple ligger dog i, at processoren her er i stand til at blive kølet passivt.
Her altså ingen støj af nogen art, selv når M3-processoren snurrer ved fuld skrue.
Ulempen er dog, at den tynde Mac synes at døje med at lede varmen væk, hvorfor den efter nogle minutters tungt regnearbejde blive ganske varm for neden – ikke noget, man ønsker at have hvilende på låret.
Den højere ydelse synes også at tære lidt ekstra på batteriet, hvorfor driftstiden synes en anelse kortere end sidste års model.
Da denne tilbød en fænomenal driftstid, gør det ikke det store. Du kan regne med halvanden kontordag på en enkel opladning, hvilket stadig placerer Macbook Air i en klasse for sig.
Det oplagte valg
Apple har her kreeret endnu en vinder af en laptop. Den er let og byder på en mere end glimrende driftstid – egenskaber som du kun vil glædes over som Macbook Air ejer.
Samtidig tilbyder den fortsat en glimrende arbejdsoplevelse med sin store skærm og fine ydelse. Så længe du ikke har nogle særlige behov, såsom bærbar gaming, at køre med tre skærme på en gang eller store tunge regneopgaver, vil du blive en glad Macbook Air 15 ejer.
Som med så meget andet Apple-grej er det er primært kan begrædes, prisen. Den begynder nemlig ved hele 11.999 kroner.
Hvis du så får lyst til at fremtidssikre enheden bare lidt ved at gå fra klejne otte til 16 gigabyte hukommelse samt fra 256 til 512 gigabyte lagerplads, skal der slippes yderlige 3.600 kroner.
Men så får du også en af de bedste bærbare, der er at få derude.