USA er klar til at pumpe milliarder af kroner ind i den amerikanske chip-gigant Intel.
Den amerikanske regering har netop godkendt en kontant bevilling på 8,5 milliarder dollar (60 milliarder kroner) samt et stats-garanteret lån på 11 milliarder dollar (77 milliarder kroner) til selskabet.
Hertil kommer en række skattefordele.
Pengene skal gå til dels at udbygge og dels ny-opføre avancerede chipfabrikker - de såkaldte fabs - i de amerikanske delstater Ohio, Arizona, New Mexico og Oregon.
Ifølge amerikanske nyhedmedier vil præsident Joe Biden præsentere støtten til Intel, når han onsdag besøger Intels store fab i Arizona.
Ifølge Intel vil pengene danne grundlag for skabelsen af omkring 30.000 nye arbejdspladser - nemlig 10.000 i Intels egen produktion samt 20.000 bygge- og anlægsjob, mens fabsene bygges og udbygges.
Hertil kommer titusindvis af indirekte stillinger hos underleverandører og andre, hedder det.
Ifølge Cleveland.com er Intels byggeprojekt uden for byen Columbus i Ohio det største udviklingsprojekt nogensinde i Ohio.
Milliarder af dollar
Intel har allerede investeret halvanden milliard dollar i fabben, som ventes i drift engang i 2027 eller 2028.
Den store bevilling skal ses i lyset af, at USA for tiden har lagt sig i selen for at blive mere eller mindre selvforsynende af chip inden for relativt få år.
I dag er USA afhængig af det stærkt internationaliserede økosystem i chipbranchen, hvor råvarer, forsyninger, komponenter, maskiner og meget andet udveksles på kryds og tværs mellem landene.
Her er især afhængigheden af Kina en bekymring for USA.
Det er målet, at 20 procent af verdens produktion af ‘cutting edge-chip’ i 2030 skal foregå i USA. I dag er det nul procent, har USA’s handelsminister, Gina Raimondo, fortalt til amerikanske medier.
“Vi er afhængige af et meget lille antal fabrikker i Asien, når det handler om vores mest avancerede chip. Det er ikke holdbart og ikke acceptabelt,” siger hun.
Handelsministeren har betegnet situationen som et problem for den nationale sikkerhed.
Joe Bidens sikkerheds-rådgiver, Lael Brainard, siger, at Intels kæmpe-byggerier i USA er ‘en spændende del af Amerikas comeback-historie.’