Et ransomware-angreb er en af de værste typer cyber-angreb, man kan blive udsat for.
Kommer du til at slippe et stykke ransomware ind på dit system, er dennes fremgangsmåde typisk at kryptere dine filer for efterfølgende at holde dine data som gidsel mod en løsesum.
Der findes dog værn mod den slags, som kan identificere trusler, inden de når at forvolde skade - også til Windows.
Her byder Microsoft på sin egen ’Windows Sikkerhed’-sikkerhedspakke, men ransomware-sikring er slået fra som standard.
Sådan slår du sikkerhedsfunktionen til
Det er Windows indbyggede værktøj til at sikre, at din data fungerer på en ganske enkel vis. Den dikterer, at det kun er betroede programmer, der får lov til at ændre eller redigere i udvalgte filer.
For at slå funktionen til skal du navigere til Windows Sikkerhed i dit system. Det gør du ved at taste ’Sikkerhed’ i søgefeltet i enten Windows 10 eller 11.
Derfra skal du vælge ’Virus og trusselsbeskyttelse’ og navigere til bunden, hvor du kan vælge at ’administrere ransomware-beskyttelse’.
Inde i denne undermenu får du mulighed for at slå ’styret mappeadgang’ til.
Det er en funktion, som vil forhindre uautoriseret adgang til de mapper, som du definerer. Her vil Windows-systemet som standard blokere for uønsket adgang til dine dokument-, favorit-, billede-, video- og musik-mapper.
Ransomware-håndteringen kan dog drille, da den kan blokere for nogle af dine programmers adgang til dine filer.
Sker det, kan du manuelt white-liste programmer ved her at vælge ’Tilføj en tilladt app’ og udvælge de programmer, der skal tildeles adgang.
Du skal naturligvis være helt sikker på, at de programmer, som du tildeler adgang, er til at stole på.
Onedrive som backup
Windows’ ransomware-værktøj er ikke noget 100 procent sikkert værn mod ondsindet software.
Her kan backup-løsninger såsom Microsofts OneDrive give et ekstra lag sikkerhed mod ransomware ved at give en cloud-baseret backup af dine filer.