Det er nærliggende at få den tanke, at klimaets, naturens og verdens tilstand i almindelighed er så jammerlig, at det ikke rigtig gør nogen forskel, om vi enkeltvis – eller som menneskehed – prøver at trække i den anden retning.
Men dels går det på de fleste parametre langt bedre, end man skulle tro. Dels er det værste, man kan gøre, faktisk at give op, påpeger Hannah Ritchie.
Hun er forsker hos Our World In Data og udgav for en måneds tid siden bogen “Not the End of the World: How We Can Be the First Generation to Build a Sustainable Planet,” som har høstet omfattende ros fra blandt andet Bill Gates, der fik den i hånden en del tid før alle andre.
I bogen konstaterer hun med valide data på hånden, at det faktisk går fremad på næsten alle punkter, og at der er grund til håb.
For skovene breder sig verden over, byernes luft bliver stadig renere – og billig, grøn strøm tordner frem. Ja selv hvalerne, miljøsagens traditionelle poster boys, har det bedre end i mange, mange år.
Dertil kommer, at menneskeheden som helhed faktisk også klarer sig bedre end – ja – nærmest nogensinde. Færre sulter eller dør i krige, mens flere børn overlever de første kritiske år.
Desuden fremhæver Hannah Ritchie at den indsats, som samfund, virksomheder og borgere yder verden over for både klima, natur og for den sags skyld også menneskeheden selv, faktisk gør en stor og målbart positiv forskel.
Det lyder måske alt sammen måske en smule jubeloptimistisk. Men det er langt fra tilfældet, for forfatteren opridser også en række af de kæmpestore udfordringer, der venter os indenfor blandt andet klima og miljø.
Samtidig er der dog sket væsentlige fremskridt inden for teknologi, politik og samfundsmæssig bevidsthed, som kan anvendes til at håndtere udfordringerne effektivt.
Et af de primære budskaber i bogen er dog vigtigheden af at basere klima- og miljøpolitik på data og solid videnskab.
Ligesom Ritchie også fremhæver, hvordan fejlinformation og alarmisme kan føre til pessimisme og handlingslammelse, hvilket er skadeligt for både klode og menneskehed.
Derfor argumenterer hun for en mere nuanceret tilgang, hvor man både anerkender de fremskridt, der jo faktisk finder sted. Og hvor der fokuseres på løsninger, der både er bæredygtige og realistiske.
Men det kan man læse mere om i Not the End of the World, ligesom Bill Gates også følger op på sin egen anmeldelse af bogen ved at interviewe forfatteren i sin podcast, som du kan finde her eller på de gængse podcasttjenester.
Titel: Not the End of the World: How We Can Be the First Generation to Build a Sustainable Planet.
Forfatter: Hannah Ritchie.