Artikel top billede

(Foto: Doro PR)

Test: Kan du høre, hvad der bliver sagt for al larmen? Det kan du med dette headset

Doro Hearingbuds er på ingen måde et høreapparat, ej heller et sæt traditionelle in-ear hovedtelefoner, men de kan være en reel hjælp til de af os, der har nedsat hørelse.

Indrømmet – der er intet sexet ved høretab, men med alderen har vi alle et naturligt tab, der kan gøre det vanskeligt at høre lige så tydeligt som for bare få år siden.

Jeg har selv fået målt min hørelse, og den er normal for min alder – det betyder et fald i de øverste oktave,r men også, at jeg naturligvis ikke har så skarp hørelse, som da jeg var 20 år.

Det betyder også – og det har ikke altid noget med alder at gøre – at det kan være vanskeligt at høre, hvad der bliver sagt, når der er mange mennesker samlet. Ikke mindst til møder.

Ikke et høreapparat

Har du meget nedsat hørelse, skal du naturligvis gå til en ørelæge og overveje et høreapparat.

Er du ikke der, hvor du føler behov for krykker til ørerne, er denne Doro bestemt værd at overveje, og et du også kan bruge til samtaler, musik og så videre.

For i bund og grund er her tale om et almindeligt in-ear headset med et tvist.

Tvisten består i, at man har indbygget algoritmer, der skal forbedre hørelsen. Det er teknologi, der er lavet sammen med høreeksperter og kan minde om den teknologi, der netop benyttes i høreapparater.

Beskytter og forbedrer lyden

Det betyder, at nogle frekvenser fremhæves (typisk de lidt høje), men også, at tale forstærkes og støj fra omgivelserne nedtones.

Der er altså ikke tale om traditionel antistøj-funktion. Der er til gengæld en blokfunktion, der dæmper og kan udelukke pludselige høje lyde.

Alle de lydforbedrende funktioner er i øvrigt lavet, så de justerer automatisk individuelt i begge ører.

Der medfølger app, hvor du let kan justere det hele efter behov. Tak for det – for sætter du alt til ”max” bliver det hele lidt mærkeligt at høre på. I hvert fald med mine ører.

Men indstillinger som at kunne indstille rækkevidde for hvor lydfokus er og at kunne gemme forskellige præferencer finder jeg gode. I det hele taget er appen meget enkel og meget brugbar.

Batteritiden er 11 timer, og det kunne jeg reelt opnå ved normalt brug.

Store, dyre men fungerer

I mine ører, der normalt har det fint med et bredt udsnit af in-ear modeller, oplever jeg Doro som lidt løse.

De er fysisk lidt større end de mindste modeller på markedet, men de opleves større når de er i øret.

De giver ikke en klaustrofobisk fornemmelse, og den lidt løse ”pasform” betyder, at du let hører omgivelserne. Som også er intentionen.

Derfor: Til træning er de helt udelukket, men til at gå rundt - og især når du sidder til møder eller i sofaen og lytter til musik - vil de ikke ryge ud af øret.

Lydmæssigt er der masser af klang og varme i hovedtelefonerne. Jeg tænker ikke på noget tidspunkt, at de er specielle lydmæssigt sammenlignet med så mange andre på markedet.

Til musik er der overskud og varme, men ikke de mikrodetaljer, som jeg normalt forbinder med in-ear modeller til mere end 2.000 kroner.

Tale fungerer rigtigt godt og til møder er det lettere at forstå, hvad der bliver sagt. Forskellen er mærkbar, men ikke forceret eller unaturlig. Ret godt gået.

Prisen på 2.295 kroner virker umiddelbart høj. Sammenlignet med almindelige in-ear hovedtelefoner er det da også alt for meget.

Men pointen er, at de har en række ret avancerede funktioner, som i den grad giver bonus, hvis du har behov for lidt hjælp.

Men selv om de er gode, så er prisen lige til den tunge side. Derfor lander jeg på et lidt lunket tre-tal. Men har du udfordringer som beskrevet, så er de absolut værd at prøve.


Loading ikon