Artikel top billede

Streaming: Flot gengivelse af livets vej fra den dybe fortid til nu

Den ambitiøse Netflix-serie Life on Our Planet har både Spielberg, speciel effects fra Industrial Light & Magic samt 165 forskere i ryggen, når livets enorme mangfoldighed gennem tiden skal skildres.

”Life, uhm.. finds a way,” som den excentriske matematiker Ian Malcolm konstaterer i Jurassic Park. Og det er i lange stræk også budskabet i den helt nye Netflix-serie ”Life on Our Planet.”

Her følger man – med Morgan Freeman i speakerpulten – livets udvikling over otte afsnit fra de første encellede organismer så dagens lys for knap fire milliarder år siden og til senere tiders enorme mangfoldighed af både store og små organismer.

Serien ”genskaber” således en lang række arter fra primitive, encellede ur-stamfædre og bizarre havdyr til kæmpeøgler og anden megafauna.

Undervejs forklarer man, hvordan livet har udviklet sig gennem et frygtindgydende langt tidsrum.

Det er naturligvis til en vis grad spekulativt. Ingen kender trods alt helt nøjagtige udseende på skabninger, der uddøde for millioner eller endda milliarder af år siden.

Men producenterne har hyret 165 palæontologer og andre forskere med relevant baggrund til at bidrage med fakta og kvalificerede gisninger, så der er en vis bund i gengivelserne.

Samtidig har producenterne – der tæller blandt andet Steven Spielberg – haft Lucasfilm’s special effects-folk i Industrial Light & Magic til at stå for den digitale genskabelse af fortidens skabninger.

Det har de gjort virkelig flot, om end nogle af fortidskæmperne i bl.a. hurtige flugt- og kampscener undertiden tager sig lidt klumsede ud. Men FX-folket har trods alt nok heller ikke haft helt så mange ressourcer mellem hænderne, som da de f.eks. lavede den seneste Jurassic World-film.

Men tag selv et kig på traileren her.

Flotte optagelser af nutidens dyr spiller naturligvis en nøglerolle undervejs, men dog primært med henblik på at illustrere evolutionære træk ved nogle af de mange arter, der ikke længere trækker vejret på vores klode.

Hvilket vel er rimeligt nok al den stund, at uddøde arter formentlig udgør mere end 99 procent af al den fauna, der nogensinde har eksisteret.

Og der er en betydelig risiko for, at repræsentationen af nulevende væsener hurtigt kan blive meget mindre endnu.

Undervejs i det ubegribeligt lange spænd mellem den dybeste geologiske fortidshistorie og frem til nutiden har der trods alt været mindst fem eksempler på, at arter er uddøde i enorm skala.

Rimeligvis beskæftiger Life on Our Planet sig også med det faktum, at vi netop nu gennemlever det, der bedst kan betegnes som en sjette masseuddøen. Samt at skylden primært skal findes i menneskets jagt på plads, mad, energi og råstoffer.

Det er i sagens natur en kende deprimerende at forholde sig til, og serien er da heldigvis heller ikke kun et moralsk gok i nødden til menneskeheden – det ville trods alt blive ulideligt – men flot, tankevækkende, interessant og kan måske yde et lille bidrag til, at vi passer en smule bedre på det hele.

Life on Our Planet i otte afsnit kan streames på Netflix




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering