Artikel top billede

Stortest: Tre lækre, billige og overraskende mus og tastatur-løsninger fra Logitech, Trust og Sandberg

Kun fantasien sætter grænsen, når it-industrien opfinder features, som skal lette tilværelsen for brugere – og berettige en højere pris.

Og tastaturer og mus er ingen undtagelse fra denne regel. Måske kan du nemt skifte mellem flere enheder, måske lyser tasterne i mørke eller måske kommer tastatur og mus mere dedikerede knapper til medieafspilning, skærmskud, lommeregner og så videre.

Vi har derfor samlet tre forskellige bud på den gode løsning:


1a. Tastatur: MX Keys S – til alle office-brugere og platforme

Med globale andele omkring 39 procent på både tastaturer og mus er Logitech med hovedsæde i Schweiz den klart dominerende spiller på markedet for input- og pegeredskaber.

Det tager ikke mange sekunders surfing på nettet at konstatere, at Logitechs produktsortiment dækker stort set ethvert behov hos computerbrugere med alle mulige interesser. Både til office og gaming er der masser af muligheder, og priserne spænder fra det meget eksklusive og ned til et helt overkommeligt niveau.

Det testede MX Keys S-tastatur og den matchende MX Anywhere 3S-mus kommer fra Logitechs premium-klasse, hvor der kæles mere end normalt for detaljerne, og det eksklusive er inklusive. Begge disse trådløse enheder strømforsynes af genopladelige batterier, som ikke er beregnet til gør det selv-udskiftning.

Det er fornuftigt nok, for sådan et batteri holder typisk længere end selve enheden. Ved normal brug – og med slukket baglys i tastaturet – kan der gå måneder mellem hver opladning, der klares med et tidssvarende USB-C-kabel.

S-versionen af Logitechs velkendte MX Keys-tastatur er den seneste tilføjelse til firmaets Premium Master-serie og henvender sig til brugere med avancerede behov som softwareudviklere og kreative professionelle.

Det kan bruges til input til op til tre enheder og er kompatibelt med Windows, macOS, iPadOS, ChromeOS, Linux og Android.

I den nordiske version er der taget højde for dansk, norsk, svensk og finsk layout. Denne universelle filosofi kan få nogle taster til at virke temmelig crowdede, men det er åbenbart prisen for at bo i små sprogområder.

Premium-tastatur og mus

I modsætning til nogle premium-tastaturer fra Logitech, heriblandt det visuelt identiske MX Keys for Business, kan MX Keys S både tilsluttes via Bluetooth og en medfølgende Logi Bolt-dongle.

I begge situationer er den nødvendige parring hurtig og helt problemfri. Donglen kræver installation af en driver, og en særlig app – Logi Options+ – gør det muligt at automatisere nogle rutiner, så de kan klares med et enkelt tastetryk og strømline arbejdsgangene.

MX Keys S koster 899 kroner og er i såkaldt fuld størrelse (430 mm), komplet med numerisk tastatur. Det er tungt (800 gram) på grund af en integreret metalplade og virker meget gedigent.

I samme design og til samme pris kan du vælge en 135 mm smallere og 300 gram lettere Mini-version uden numeriske taster. Logitech har fortalt mig, at de fleste køber den store version, og efter at jeg har prøvet dem begge, ville jeg gøre det samme.

Godt skriveværktøj

Som de fleste andre pc-pionerer begyndte jeg min hardware-karriere med et klassisk mekanisk IBM-tastatur, der føltes som – og næsten lød som – de højrøstede kuglehoved-skrivemaskiner, det afløste.

Da Windows begyndte at blive brugbart i slutningen af 1990’erne, købte jeg et støjsvagt tastatur med de ekstra Windows-taster, som Microsoft opfandt. Siden har jeg aldrig set mig tilbage, og mine tre uopslidelige IBM-tastaturer har for længst fundet gode hjem hos endnu mere konservative nørder.

Der er ikke så meget at fortælle om skriveoplevelsen med MX Keys S. Selvfølgelig fungerer et tastatur i denne klasse, som det skal – og den anvendte teknologi dikterer.

Tasterne føles omtrent som på en topklasse-bærbar, og den tunge, bundsolide konstruktion gør, at der ikke er nogen eftergivelighed, selv hvis du trykker forholdsvis hårdt.

Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal mene om tastaturets baglys. På den ene side kan det være en hjælp ved arbejde under dårlige lysforhold, men i sådan en situation vil jeg normalt prøve at klare mig med den bærbares eget tastatur – med baglys.

1b. Mus: MX Anywhere 3S – fungerer på enhver overflade

Denne MX-mus er ikke døbt ”Anywhere” for ingenting. Logitech lover, at den kan bruges hvor som helst. Og det kan den faktisk: Jeg har ikke kunnet finde nogen flade i mit kontor, som den ikke kan navigere på – selv glas, blot det er nogenlunde tykt. Fire millimeter siger producenten.

Som en god begyndelse har den optiske sensor fået opløsningen skruet helt op til 8K DPI – 8.000 punkter pr. tomme eller 315 punkter pr. millimeter. Det er særdeles finkornet og gør det muligt at arbejde med kirurgisk præcision på en stor, højopløst skærm.

En anden nyhed er Quiet Clicks. Sammenlignet med andre pegeredskaber i min samling har denne mus fået et ”blødere” klik, der nok kan være mindre irriterende for de nærmeste omgivelser. Samtidig er scrollhjulet blevet opgraderet med MagSpeed elektromagnetisk teknologi og skifter selv mellem mærkbare trin og kontinuerlig bevægelse, afhængigt af brugerens tempo. Små, smarte detaljer!

Ligesom MX Keys 3S-tastaturet kan den nye mus styre op til tre enheder via Bluetooth.

En anden fornemmelse

Selv om jeg stadig er trackball-fan, har jeg ikke følt det besværligt at arbejde med MX Anywhere 3S. Mine hænder er ikke oppe i hverken håndværker- eller ridepigestørrelse, men alligevel ville jeg nok vælge en lidt større mus, for eksempel en MX Master 3S med endnu flere features, samme opløsning og en noget højere pris.

Logitech fortæller, at MX Anywhere 3S er ambidekstral – lige egnet til brug med venstre og højre hånd. I appen Logi Options+ er det nemt at bytte om på venstre og højre musetast, men frem/tilbage-knapperne på venstre side, som jeg bruger meget, ligger efter min mening mest naturligt for en tommelfinger på højre hånd.

Konklusion: Logitech er godt og dyrt

Hvis du ellers arbejder godt på et lavt tastatur med støjsvage elektroniske taster – og budgettet ikke er for stramt, er der ikke meget at udsætte på Logitech MX Keys S.

Det er diskret designet, bundsolidt og gør et uopslideligt indtryk. Påskrifterne på enkelte taster kan virke forvirrende, men det er prisen for tastaturets universelle egenskaber.

I kraft af den kompakte størrelse er MX Anywhere 3S-musen nem at have med i tasken sammen med den bærbare.

Dens nærmest totale tolerance over for underlaget sikrer, at den virkelig kan fungere hvor som helst og således lever op til sit modelnavn. Til trods for den enkle udførelse er musen et præcisionsinstrument, der også er velegnet til mere krævende opgaver end almindeligt kontorarbejde.


2. Tastatur + mus: Trust Lyra WL

Trust er et forholdsvis nyt navn på det danske marked for digitale tilbehørsprodukter inden for computing, gaming, mobile og smart home.

Med hovedsæde i Holland og lokale salgskanaler i mange lande profilerer Trust sig på attraktive priser kombineret med højere produktkvalitet og bedre support end de gadgets, der typisk ligger og flyder i supermarkedernes spotvare-reoler.

Et typisk eksempel på et Trust-produkt kan være den netop testede Axon-soundbar, som du kan læse om her:

Kompakt universal-løsning

Et helt nyt tastatur/musesæt er Trust Lyra WL, hvor ”WL” står for ”WireLess” – trådløse enheder, som i dette tilfælde strømforsynes af genopladelige batterier. En typisk onlinepris for dette sæt, inklusive et USB-A/C-ladekabel på en meter, er lidt under 300 kroner plus forsendelse.

For denne investering kan du få et kompakt tastatur med taster i fuld størrelse, men uden en separat numerisk sektion i højre side, og en meget flad mus, som alle kan bruge med højre eller venstre hånd. Inputenhederne kan kommunikere med en computer via en medfølgende USB-dongle plus to andre enheder via Bluetooth.

Lyra WL-tastaturet er ingen sværvægter og vejer 320 gram – fint til at have med i en taske eller rygsæk. Heldigvis er det rigtigt skruet – eller rettere limet – sammen, og det giver sig kun minimalt, når jeg prøver at vride det.

Mit eneste kritikpunkt er, at kanterne på overdelen mærkes skarpe, når jeg tager fat med én hånd. Jeg kunne nemt fikse denne detalje med en afgrater fra værkstedet, men alle har vel ikke sådan én lige ved hånden?

Når det gælder operativsystemer, er Lyra ganske agnostisk og arbejder lige gerne med Windows, iOS, Android og macOS. En smart detalje er, at Q, W, E og R på tastaturet dublerer som funktionstaster til direkte adgang til disse platforme.

Musen ser mere anonym ud. Knapperne til venstre og højre er stilfærdige, men lyder lidt hult. En særlig knap vælger mellem de tre mulige computere, og på undersiden kan du sætte opløsningen til 800, 1.200 eller 1.600 DPI.

Musen vejer 66 gram og er lige så anonym at holde på, som den ser ud, men den gør jobbet og stiller ingen særlige krav til underlaget. Dog fungerer den ikke på en klar glasplade. Scrollhjulet måtte godt være lidt større til min rullefinger, og metalrillerne er ikke til meget sart hud.

Jeg savner et par frem/tilbage-knapper på siden, men til gengæld kan musen betjenes lige godt med begge hænder. Og så alligevel, for du kan ikke bytte om på venstre/højre-funktionerne og bruge pegefingeren på venstre hånd til at venstreklikke.

En dum fornemmelse

Efter at have brugt alt for meget tid på at teste tastaturet og musen fra Trust, sidder jeg med en dum fornemmelse. Jeg er vant til at produkter kan finde på at drille, men denne gang oplever jeg en form for afmagt. Skal det virkelig være så svært?

Lige ud af kassen fungerer comboen aldeles upåklageligt. Sæt USB-donglen i computeren, tænd for enhederne, og alt kører. Drillerierne begynder, når jeg også vil bruge inputenhederne via Bluetooth på en anden enhed – i dette tilfælde en bærbar computer og en Android-smartphone. Den trykte billedbog i Ikea-stil er i min optik ikke ligefrem selvforklarende eller intuitiv.

Det er nogenlunde nemt at få tastaturet opkoblet, men musen skal parres ved hjælp af små knapper på både over- og undersiden.

Uden at jeg har nogen klar fornemmelse af, hvad jeg har gjort, kan jeg fastslå, at en parring er mulig, men jeg er ikke sikker på, at jeg uden videre vil kunne gentage processen med en anden enhed. Her kunne en smart app være på sin plads.

Min smartphone havde svært ved at finde tastaturet via Bluetooth. En punkt for punkt-vejledning i klart sprog fra en Technical Product Specialist hos Trust løste denne udfordring.

Hvis jeg havde det med at skrive mange, lange SMS’er, ville denne feature være et kæmpe plus. Det kan den sikkert være for andre.

Konklusion

Til en meget attraktiv onlinepris er Trust Lyra WL grundlæggende en vellykket kombination af et kompakt tastatur og en handy mus med god ergonomi til kontoropgaver.

Den trådløse kommunikation fungerer problemfrit i forbindelse med den medfølgende USB-dongle. Rækkevidden er rigelig, og de genopladelige batterier med lang driftstid i begge enheder er endnu et plus.

Ambitionen om at bruge Lyra-kombinationen til andre computere fortjener ros. Udviklerne hos Trust har udtænkt en procedure med korte og lange tryk på ganske få knapper, som kunne være mere intuitiv, men det fungerer med tålmodighed – og en håndsrækning fra firmaets support.


3. Tastatur + mus: Sandberg Wireless Office DesktopSet

To hundrede kroner – ingen billigere?

Okay, du kan sikkert finde trådløse tastaturer med matchende mus til endnu lavere priser ude på nettet, men hvis du satser børneopsparingen på dette testede Wireless Office DesktopSet, får du et produkt fra en lokal virksomhed, og hvis du registrerer det, er fem års garanti inkluderet i pakken.

Dog skal du selv købe to AAA-batterier til tastaturet og et AA-batteri til musen. Det går vel? Så har du også kun dig selv at blame, hvis engangsbatterierne lækker.

Forholdsvis ny niche for Sandberg

Det danske it-brand Sandberg har altid været kendt for et bredt sortiment af computertilbehør, heriblandt gamingudstyr.

Mange produkter blev desuden brugt på kontorer og i butikker, og det inspirerede virksomheden til at opsende en prøveballon med udstyr dedikeret til office-brugere.

Plug & Play

For en it-ansvarlig i en virksomhed eller organisation må denne mus/tastatur-kombination være sendt som en gave fra et højere sted.

En bruger skal ikke foretage sig andet end udpakke sættet, sætte batterier i de to enheder og finde en ledig USB-A-port til den medfølgende dongle. Så kører det hele – ligesom med kablede inputenheder, bare uden ledningsrod. Der er ingen afbrydere eller omskiftere at kere sig om.

Musen er relativt let sag på 89 gram. Den er til højre hånd og har frem/tilbage-taster på venstre side til tommelfingeren.

Desuden er der en DPI-knap foran scrollhjulet, som kan sætte musens opløsning/følsomhed til 1.000, 1.200 eller 1.600 punkter/tomme. Der er ingen indikatorer til markering af den valgte indstilling, men når jeg koncentrerer mig, kan jeg godt mærke forskel.

Tastaturet vejer 430 gram og er holdt i matsort med lidt ru taster og mindre påskrifter, end jeg bryder mig om.

Det hele virker ikke specielt solidt, men de elektroniske taster siger ikke ret meget, har en god gang og er behagelige at skrive på. Som sædvanlig er der en Fn-tast, der fordobler antallet af muligheder med de obligatoriske 12 funktionstaster plus Esc-tasten. En oversættelse af nogle af de blå symboler for alternative funktioner kunne være rar at have.

Konklusion

Sandbergs Wireless Office DesktopSet er et snusfornuftigt tastatur/mus-sæt, som ikke lover mere, end det holder, og er særdeles nemt at få til at køre. Her kommer hverken it-support eller økonomiafdelingen i en virksomhed på overarbejde.

Producenten har tydeligvis ikke sat næsen op efter designpriser eller andre udmærkelser, men kan du leve med inputenheder, der kan vinde lige så mange skønhedskonkurrencer som en original jeep, kan du gøre et meget dårligere valg i denne prisklasse.

Den lidt spinkle konstruktion ville normalt gøre mig lidt betænkelig, men med fem års garanti, må risikoen være til at leve med.



Vi stiller skarpt på tastaturer og mus. I dag med denne stortest af modeller fra Logitech, Trust og Sandberg. Men du kan også med fordel læse den store købeguide, som supplement:


Loading ikon