Artikel top billede

Teknologien hvor lyden forplantes via små knogler ved dit øre er oplagt til sport og ikke mindst når du svømmer. Af samme grund er der indbygget 8 GB hukommelse, da du jo sjældent kan eller har din smartphone i badebukserne. (Foto: EpicStockMedia)

Test: Lyden sendes gennem dine knogler og spiller også under vand

Hovedtelefoner, der sender musik gennem dine knogler tæt ved øret har været på markedet længe, men er steget meget i popularitet. Det er især til sport de gør sig gældende, som disse fra Creative, der også fungerer når du vil have dine yndlings-tunes med under vand.

Musik er lydbølger i bevægelse, og sættes de lydbølger på dine knogler vil du opfange lyden.

Så simpelt er det ikke, men i store træk er det sådan teknologien fungerer. Musikken forplantes via hovedtelefonen, der sidder ved siden af men tæt på øret, og kanaliserer vibrationerne videre til dit øre. Og her bliver det opfanget som musik.

Teknologien der ikke burde fungere så godt

Princippet er som sagt ikke nyt, men det der overrasker mig nu jeg prøver den igen er, hvor godt den fungerer. I fagsprog kaldes det for knogleledende hovedtelefoner, som overfører lyden via vibrationer i dine tindingeknogler.

Det burde ikke lyde så godt, som denne type faktisk gør. Det er jo vibrationer gennem mit – ofte tykke – hoved. Det giver ikke mening. Godt nok er hovedtelefonen tæt på dit øre, og forplanter sig via vibrationer, der har kontakt med øret.

Jeg er ikke læge og vil derfor afstå fra yderligere forklaring. Men konstaterer, som med så meget andet teknologi, at det fungerer efter hensigten. Ikke mindst fordi vores hjerne er ekstremt godt til at kompensere for det, der mangler.

Den kompensation betyder dog, at du med et kritisk øre, let kan fornemme, at det ikke er sublim lyd, der slippes gennem Creatives Outlier Pro+.

For jo mere din hjerne skal gætte sig til i form af manglende eller forkert lyd, kan også høres som ringere lyd. Så enkel er ligningen faktisk.

Til sport er de perfekte

Bluetooth headsettet er let at sætte på hovedet. Bøjlen er meget fleksibel og de opleves ikke generende. Jeg skal lige vænne mig til at have en bøjle bag hovedet når de er på. Jeg fik dem flået af et par gange.

Så tag dem på når du tager dit træningstøj på. For deres berettigelse er helt klart til sport. For ellers kunne du lige så godt købe et sæt almindelige in-ear hovedtelefoner til lavere pris, og med bedre lydkvalitet.

Når jeg løber og nærmer mig makspuls, er det altså ikke om musikkens overtoner klinger korrekt ud, jeg koncentrerer mig om, og her er knogle-telefonen, faktisk rigtig rar.

Til gengæld er det rart at du kan høre alt. Du har jo ørerne fri, så du kan høre omgivelserne og naturligvis er der ikke noget, der hedder anti-støj funktion her.

Det kræver lidt tilvænning både at høre musikken og have ørerne helt fri til at høre alt. Det er ikke generende blot lidt anderledes.

Headsettet har en lidt lys gengivelse hvor du kan glemme alt om dyb slagkraftig bas.

Stemmer er lette at høre og især mellemtonen står klart. Der er på ingen tvivl om, at du ikke skal bruge dem til kritisk lytning.

Når det er sagt er det vigtigt at nævne, at princippet faktisk fungerer godt. Men sublim lyd tror jeg aldrig teknologien kommer til at levere.

Bedst som ekstra sæt

Til en pris på lige under 1.000 kroner er Creative Outlier Free Pro+ derfor et dyrt supplement. For de er et supplement.

Men det er kun på grund af, at jeg ikke ville have det som det eneste headset at jeg ser det med de briller. For naturligvis kan du bruge det til alt – også når du ikke dyrker sport.

Men der er primært tale om et sports headset, og isoleret set er prisen godkendt. Du får IPX8 vandbeskyttelse, rimelige ti timers batteritid. Læg dertil indbygget 8 GB hukommelse, så du kan lytte musik når der svømmes, og jeg kvitterer derfor med et flot 4-tal.


Loading ikon