Artikel top billede

(Foto: Jefferson Santos)

Er du blevet kontaktet af atomeksperter fra USA? Så hold øje med denne malware

Ny såkaldt NokNok-malware inficerer lige nu Windows og macOS. Læs alt om malwaren og bagmændene her.

Nok nok... Hvem dér? Malware. Malware hvem? Noknok.... Hva'?

Okay, nogen banke-på vittigheder virker ikke på skrift (eller generelt).

Men ikke desto mindre, har sikkerhedsfolk observeret en ny malware-kampagne, hvor hackere bruger såkaldt NokNok-malware rettet mod macOS-systemer.

Som det ser ud nu, er Charming Kitten APT-gruppen (også kendt som APT42 eller Phosphorus) de sandsynlige bagmænd bag kampagnen, som startede i maj, fortæller Bleeping Computer.

Google har før knyttet APT42 til den iranske stat, mere specifikt Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC).

APT42 bruger ofte phishing, som metode for at komme i kontakt med sine ofre. Her udgiver gruppen sig ofte for at være forretningsfolk med et ærinde.

Eksempelvis udgiver gruppen sig for at være atomeksperter fra USA og henvendte sig til sine angrebsmål med et tilbud om at gennemgå udkast om udenrigspolitiske emner.

Angrebene foregår ved, at APT42, efter have vundet offerets tillid, sender offeret et ondsindet link, der indeholder en Google Script-makro, og omdirigerer offeret til en Dropbox-URL.

Denne eksterne kilde er vært for et adgangskodebeskyttet RAR-arkiv med en malware-dropper, der udnytter PowerShell-kode og en LNK-fil til at igangsætte malwaren fra en cloud-hostingudbyder.

Den endelige payload er en bagdør kaldet GorjolEcho, der accepterer og udfører kommandoer fra sine fjernoperatører. For at undgå at vække mistanke vil GorjolEcho åbne en PDF med et emne, der er relevant for den diskussion, angriberne havde med målet tidligere.

Bruger offeret ikke Windows men macOS, sender APT42 i stedet et link til "library-store[.]camdvr[.]org", der er vært for en ZIP-fil, der udgiver sig som en RUSI (Royal United Services Institute) VPN-app.

Når Apple-scriptfilen udføres i arkivet, henter en curl-kommando NokNok-payloaden og etablerer en bagdør til ofrets system.

Og herfra år NokNok ellers i gang med det helt store arejde.

Først genererer malwaren et system-id og derfra overtage kommando- og kontrolserveren (C2) og begynder derefter at eksfiltrere data til den.

NokNok-malwaren indsamler systemoplysninger, og krypterer alle indsamlede data, koder dem i base64-formatet og eksfiltrerer dem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere