Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
Digitaliseringen buldrer derudaf og er fortsat nøglen til mere effektive arbejdsgange samt bedre og grønnere produkter og services.
Men det kræver massevis af data. Allerede nu vokser vores dataforbrug noget nær eksponentielt. Energistyrelsen anslår, at danske datacentre inden 2030 vil stå for godt 17 procent af Danmarks samlede strømforbrug.
Så hvordan tackler vi vores massive behov for data samtidig med, at vi sikrer et bæredygtig energiforbrug og styrker den grønne omstilling?
Et af svarene er for mig at se klart som vand.
I Danmark har vi en lang tradition for luftkølede datacentre. Blandt andet på grund af vedholdende fordomme om, at køling med vand udgør en sikkerhedsrisiko.
De har i sin tid haft gang på jord, men teknologien er kommet langt siden da. Samtidig er de nye teknologier i serverne så strømkrævende, at der er opstået behov for en mere effektiv køling af serverne, end luftkøling kan klare.
Varme er nemlig følsomme kredsløbs ærkefjende, der forårsager nedlukninger, tab af ydeevne og data, hvis den får lov til at ophobe sig.
Det er her, vand kommer ind i billedet. Vand giver nemlig præcis og effektiv køling, der er meget bedre end luft til at absorbere varmen fra processorerne og føre den væk.
Samtidig kan der spares store mængder af energi ved at satse på vandkøling fremfor luftkøling.
Et større datacenter kan fx reducere energiforbruget med op til 40 procent uden at gå på kompromis med ydeevnen eller plads.
Som en sidegevinst får man op til 60 grader varmt kølevand retur, der kan sendes direkte videre til fjernvarmenettet eller for eksempel svømmehaller i nærområdet.
På den måde kan datacentre bidrage endnu mere til klimaregnskabet i stedet for at fyre for fuglene med overskudsvarmen.
Ingen grund til bekymring
Som jeg ser det, står vi i en situation i dag, hvor vandkøling bør være det naturlige valg.
Jeg ved, at mange datacentre er bekymrede over at få vand ind i nærheden af serverne, men det er der ingen grund til.
Det er en gammel myte, at vand og data er en cocktail, der ikke kan blandes. Det har været gjort i datacentre i årevis.
I dag bliver der leveret direkte vandkøling i fuldt indkapslede systemer til millioner af servere fra supercomputere på universiteter og forskningsinstitutter til Dreamworks Animations data center i Californien.
Vi skal kun lige over på den anden side af sundet til Chalmers Universitet i Göteborg, hvor en af nordens største AI-klynger, supercomputeren Alvis, bruger direkte vandkøling til at opnå optimal computereffektivitet.
Herhjemme oplever jeg også en øget interesse fra vores kunder for at skifte fra luft til vand. Samtidig ser vi, at alle større HPC EU-udbud stiller krav om direkte vandkøling.
Derfor er det på tide, at vi begraver gamle myter og gør op med den skepsis, der synes at herske over for vandkøling.
For ellers misser vi chancen for at få mest mulig ud af vores serverkvadratmeter, samtidig med at vi udvikler det klimaneutrale datacenter.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.