Siden Apple sprang ud som producent af pc-processorer med M1-processoren i 2020 har, selskabet gentagne gange bevist fordelene ved at tage en mobil-processor og tilpasse dem til større laptop- og desktop-formater.
Når en processor er skabt med særligt lavt strømforbrug for øje, er det tilsyneladende nemt at skalere det op i størrelse, ved at øge antallet af kerner.
Det får Apples nyeste mini-pc, mac mini årgang 2023 glæde af, som med årets overhaling til M2 og særligt M2 Pro power kan hamle op med langt kraftigere maskiner.
Historisk sejlivet
Inden de nye muligheder som M2-generationen byder på undersøges nærmere, skal vi runde designet.
Og her kan det kort beskrives som uændret.
Det er i sig selv lidt af en bedrift, for mac mini-designet er i al ubemærkethed, det som har levet længst hos Apples portefølje.
Og når man holder in mente, at Apple går konservativt til værks, når det gælder nye designs, er der tale om en historisk sejlivet formgivning, som ikke har ændret sig synderligt siden 2010.
Apples ikoniske chef, Steve Jobs, har altså været inde over det her design.
Det mest forbløffende her er dog, at enheden på ingen måder virker hverken outdatet eller gammeldags.
Her er blot tale om et slank, nydeligt metal-kvadrat, der fylder minimalt på et skrivebord og som kan fungere som en eventuel base til ens skærm.
Der er noget befriende ved, at så kraftig en maskine, er så let og kompakt som denne.
Man kan faktisk overveje brugsscenarier, som ellers vil være forbeholdt bærbare maskiner. For eksempel kan den komme med til sommerhuset eller et eventuelt fjernkontor sydpå.
Bagpå finder man det nødvendige udvalg af porte, med fire gange USB-porte, heraf to gange lynhurtig Thunderbolt-opkoblinger, en HDMI-udgang og et LAN-stik (med op til 10 Gbit).
Har du ambitioner om at drive en 8K-skærm eller et mindre harem af 6K eller 4K-skærme, bør du vende dig mod den Pro-ekviperede model, da den har fire af de lynhurtige USB-C porte at rute med og kan understøtte op til tre skærme på en gang mod to i den mindste mini.
Er designet perfekt? Ikke helt. Jeg savner den kortlæser og de to frontvendte USB-C porte, som Apple inkluderer i sin noget dyrere Mac Studio.
Kæmpe opgradering
Mac mini har længe været overset i Apples portefølje, selvom den siden sin M-reinkarnation i 2020 har været et af de billigste adgangsbilletter til Apples økosystem.
I årets udgave er debutprisen fortsat lav, og man får ganske meget regnekraft for sine 5.499 kroner, da det er den noget hurtigere M2-processor, der nu leverer kræfterne og overordnet set er mellem 10 og 25 procent hurtigere end sin forgænger i mine tests.
Den helst store opgradering finder man dog i den M2 Pro ekviperede variant, som tilbyder seks eller otte høj-ydende kerner, mod fire i grundmodellen.
Har du grafisk krævende opgaver eller spil for øje, giver Pro versionen også nærmest dobbelt så høj ydelse.
Faktisk er M2 Pro oftest oppe og blande sig med den dyre Mac Studio med M1 Max – en maskine som er mindst en cru højere i både ambition og pris.
Bedriften bliver ikke mindre af, at de mange kræfter leveres ved et minimalt strømforbrug, hvorfor der heller ikke skal suse en konstant luftstrøm ind og ud af maskinen, for at køle foretagendet ned.
Det er faktisk ikke lykkedes mig at få min M2-baserede Mac til at støje på noget tidspunkt.
Den eneste larm man reelt kan klemme ud af maskinen, stammer fra de indbyggede højttalere, som er ganske ubelejlige til andet end system-lyde. Og selv her lyder de markant ringere end det du hører fra en regulær MacBook eller Apples Studio Display.
Dyrt økosystem
Selvom Mac mini *kan* være billig i indkøb, kan bekendtskabet hurtigt blive dyrt, hvis du shopper løs med opgraderinger og tilbehør på Apples hjemmeside.
Her følger en lille talkavalkade, der illustrerer den pointe.
- Opgradering fra otte til 16 gb hukommelse: 1.800 kroner.
- Opgradering fra 256 til 512 gb lager: 1.800 kroner.
- Opgradering til 10 gbit Ethernet: 900 kroner.
- Opgradering til M2 Pro (inkl 16 gb ram og 512 gb lager): 6.500 kroner.
- Yderlige opgradering til stærkeste M2 Pro processor: 2.700 kroner.
- Opgradering af mini M2 Pro til 32 gigabyte ram og to terabyte ssd: 9.000 kroner.
- Tilkøb af Apple mus: 849 kroner.
- Tilkøb af Apple Keyboard med Touch-ID: 1.699 kroner.
- Tilkøb af Apple 5K Studio Display: 13.999 kroner.
Med andre ord kan man hurtigt slippe flere tusinde kroner – endda flere ti tusinder kroner - før man er kørende.
Mindre kan selvfølgeligt gøre det, og jeg vil pege en fornuftig-Frans eller andre med inflationsramte budgetter i retning af glimrende alternativer såsom Huaweis MateView 28, Logitech MX Mini og ekstern harddisk.
Men sørg nu, for at købe nok hukommelse til dit behov.
En vinder i mikro-format
Selvom man kan græmmes over Apples prispolitik, når det gælder opgraderinger og tilbehør, er Mac mini isoleret set det et af de allerbedste tilbud i Apples portefølje.
Her får du en maskine, der glimrer nærmest uanset opgave, så længe du ikke har decideret gaming for øje, hvor Apples Mac-økosystem som altid er svagt.
Selv basis-modellen er en uhyre kompetent maskine og lidt af et røverkøb til debutprisen på 5.499 kroner.
Vender du dig i stedet mod topmodellen med M2 Pro ombord til 11.999 kroner, får du til gengæld en seriøs bejler til pladsen, som den foretrukne arbejdsmaskine til det kreative kontor.