Velkommen til ugens sidste morgen-briefing fra Computerworld. Bag morgen-oplysningens rorpind finder du Dan Jensen, der takker for, at du har læst med i ugens løb.
På mandag overtages morgen-briefingen af min kollega Qendrum Fazliu.
Cecilie Bonefeld-Dahl modtager ukrainsk fredspris
Den danske generaldirektør for Digitaleurope, Cecilie Bonefeld-Dahl, har på vegne af Digitaleurope modtaget den ukrainske fredspris.
Foreningen for prisen for i stor stil at have indsamlet bærbare computere, tablet-computere og telefoner til ukrainske sygehuse, skoler og statslige myndigheder.
Under hashtagget #LaptopsForUkraine har Digitaleurope indtil videre indsamlet 13.000 brugte enheder til Ukraine. Målsætningen er at nå op på mindst 55.000 enheder.
“I krisetider er det essentielt, at private og offentlige aktører samarbejder og aktiverer alle kræfter. Vores medlemmer er techvirksomheder og it-specialister fra hele Europa, og gennem dette enorme netværk har vi sammen med Europa-Kommissionen kunnet drive kampagnen effektivt på tværs af Europas grænser,” lyder det fra Cecilie Bonefeld-Dahl.
23 år siden at dotcom-boblen peakede
Det er i dag præcist 23 år siden, at dotcom-boblen brast og udløste en af verdenshistoriens største samlede nedture for en hel branche.
Dengang ville alle med penge være med på it-markedets vilde optur. Internettet var noget nyt og spændende, og alle kunne se, at der var penge at hente.
Ganske vist var produkterne måske ikke helt klar - hvis de da overhovedet eksisterede - men forventningerne var i top, og dem kunne man sagtens sælge aktier på.
Alt var således lagt op til en kæmpeboble, som nåede sin peak i dag for 13 år siden, nemlig 10. marts 2000, hvor Nasdaq-børsens teknologi-tunge Composite-index efter vild vækst i flere år nåede op på 5.048,62 - mere end det dobbelte end et år tidligere.
11. marts 2000 begyndte nedturen, som tog fart i de kommende dage i en vild rutsjetur, der kom til at rydde gevaldigt op blandt de hypede dotcom-selskaber.
Nedturen varede frem til 9. oktober 2002, hvor bunden blev nået, da Nasdaq 100-indexet bundede med kurs 1.114.
Region Syddanmark vil bruge kunstig intelligens til opsporing af brystkræft
Manglen på uddannede folk er en af årsagerne til, at Region Syddanmark vil anvende kunstig intelligens til at opspore brystkræft.
Brystkræft tjekkes med mammografier, som tages og analyseres af radiografer og de såkaldte mamma-radiologer - og dem er der i stigende grad mangel på.
Derfor vil Region Syddanmark i første omgang overdrage analyseringen af halvdelen af de nye mammografier af en radiolog og en AI, mens resten - som i dag - skal analyseres af to radiologer.
Den nye algoritme skal på baggrund af røntgenbilleder af brystvæv generere en risikovurdering eller rapport med eventuelle unormale fund, som kan bruges til at træffe en beslutning om yderligere undersøgelser eller behandling, meddeler regionen.
Du kan læse mere hos Region Syddanmark her.
Microsoft lover: Vil give Sony en licens på 10 år til Call of Duty
Microsoft garanterer, at selskabet vil udstede en 10-årig licens til spillet Call of Duty til Sony, hvis Microsoft får grønt lys fra myndighederne til at købe spilgiganten Activision Blizzard.
Det er mere end et år siden, at Microsoft og Activision Blizzard blev enige om handlen. Siden er kæmpeopkøbet - der vil gøre Microsoft til en af verdens største spil-udbydere - blevet behandlet grundigt af forskellige konkurrence-myndigheder.
De frygter, at Microsoft vil kunne skævvride markedet og tromle konkurrenterne helt ud - hvilket Microsoft i sagens natur forsøger at bevise ikke vil ske.
Microsoft har fornylig indgået en lignende licens-aftale med Nvidia, der som Sony er en af de store konkurrenter på spilmarkedet.
Du kan læse om baggrunden for kæmpeopkøbet her: Derfor vil Microsoft købe Blizzard: Kampen om at udvikle fremtidens internet er i gang.
Svenske sygehuse eksperimenterer med drone
I Sverige er man begyndt at eksperimentere med at indsætte droner til sygehus-transport, skriver vores svenske søstermedie ComputerSweden.
I Västra Götaland er man begyndt at anvende de små droner til eksempelvis transport af blod, udbringning af hjertestartere samt til at tage billeder og lignende af eksempelvis ulykker og skader.
Der er stadig tale om et pilotprojekt, som i et par år har kørt med henblik på udflyvning af hjertestartere. Og det har været en stor succes.
Regionen meddeler, at dronerne typisk er tilstede inden for fem minutter, mens en ambulance typisk tager omkring et kvarter.
Forude venter der dog den udfordring, at dronerne flyver i kontrolleret luftrum, hvor de skal dele pladsen med andre fartøjer.
Du kan læse mere hos ComputerSweden her.