De færreste opfatter – alle uenigheder til trods – demokratiet som en truet art herhjemme, hvor regeringsskift altid foregår i god ro og orden.
Men ude i verden står det anderledes til. For selv hvis man ser bort fra oplagt autokrater som Vladimir Putin og Xi Jinping, så har demokratierne også haft deres at slås med de seneste år.
Donald Trump var som bekendt ikke meget for at anerkende nederlaget og give magten videre til Joe Biden, og en lignende øvelse har brasilianske Bolsonaro for nylig forsøgt sig med, da han skulle gå af ved indgangen til 2023.
Alle fire er imidlertid del af en tendens, hvor såkaldt ”stærke mænd” i stigende grad vinder terræn på verdensplan, hvilket er præcis hvad bogen ”The Age of the Strongman” handler om.
Her trækker journalisten Gideon Rachman ikke blot paralleller mellem oplagte tyranner som Putin og den saudiske kronprins Muhammad bin Salman.
Han ser også tendenser på stærk egenrådighed hos andre og trods alt mere fredsommelige politikere som for eksempel Boris Johnson og borderline-eksempler som tyrkiske Erdogan eller israelske Netanyahu.
Alle har de det til fælles, at de regerer på en usund blanding af populisme og magtfuldkommenhed – og gør enorm skade på verdenssamfundet.
Dels ved at starte eller opildne til konflikter i både det store og det små, dels ved at underminere traktater og handelsaftaler.
Hvilket alt sammen er med til at svække den helt enestående økonomiske vækst og relativt fredsommelige udvikling, som verdenssamfundet ellers har oplevet siden 2. Verdenskrig.
Men det kan man alt sammen læse mere om i ”The Age of the Strongman”, der for øvrigt er på The Economist’ liste over de bedste bøger udgivet i 2022 – eller se et interview med forfatteren her.
Titel: The Age of the Strongman / Forfatter: Gideon Rachman