Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Test af gratis online-virusscannere

Der er igen kommet fokus på antivirus-produkter, efter at der i den sidste uges tid igen har været flere aggressive virusser på spil. Virus-eksperten Peter Kruse har foretaget en test af syv gratis onlinevirusscannere, og vi kigger nærmere på resultatet.

Mange virusser

I den sidste uges tid har der igen været flere aggressive virusser på spil. Nimda-ormen spredte sig lynhurtigt over internettet, og hvis den fik held til at inficere en computer, kunne den i værste tilfælde slette store dele af harddisken. Der er derfor igen kommet fokus på antivirus-produkter. Men spørgsmålet er, hvilke produkter man skal bruge.

I en tidligere artikel skrev vi om det gratis program Vcatch, som udover at scanne e-mails også scanner filer, der downloades eller udveksles gennem eksempelvis ICQ og Napster. Vi anbefalede at bruge Vcatch i kombination med online-virusscannere. Denne artikel handler derfor om online-virusscannere, og vi følger princippet fra sidste artikel - de skal være gratis.

Viruseksperten Peter Kruse fra Telia Telecom har for nylig testet syv gratis onlinevirusscannere. Det drejer sig om følgende produkter:


Panda ActiveScan leder efter virusser.

Krav

Peter Kruse har vurderet produkterne ud fra fem kriterier:

1. Detektionsrate
Hvor mange virusser ud af 1.000 mulige finder scanneren.

2. Registering
Skal man registrere sig, inden man kan bruge onlinescanneren.

3. Brugervenlighed
Hvor let er programmet at bruge, og er der gode hjælpefunktioner.

4. Evne til at rense
Hvor god er scanneren til at rense computeren (slette virusser).

5. Hastighed
Hvor hurtigt foregår scanningen.

Kruse gennemførte testen på en Pentium II, 300 MHz og 8 gigabyte harddisk. Computeren havde en ADSL opkobling. Styresystemet var Windows 98SE med de nyeste opdateringer og rettelser fra Microsoft, og sikkerhedsniveauet i Internet Explorer 6 var sat til medium. Dette vil sige, at blandt andet ActiveX er tilladt.

For at teste onlinescannernes evne til at detektere virusser, er der blevet testet med 1.000 forskellige virusser, orme, trojaner og også lidt spyware. Der er altså testet med både VBS, makro og ActiveX-virusser.

Top tre

Inden vi går i gang med top tre, skal det bemærkes, at der kun var et produkt, der skilte sig ud med hensyn til detektionsrate, og det var Dr. Web. Dette produkt fandt desværre kun omkring 60 procent af virusserne. Resten af produkterne fandt alle virusser, så det er faktisk meget få ting, der adskiller de tre bedste onlinescannere.

Top tre

1. Panda ActiveScan
Panda activeScan løber med førstepladsen i fire ud af fem kategorier, og får derfor også den samlede førsteplads. Kun med hensyn til hastighed er Command on Demand hurtigere.

2. Housecall
Trend Micros Housecall kommer på en flot andenplads lige efter Panda ActiveScan. Housecall er en smule langsommere end Panda ActiveScan.

3. Command on demand
Hvis man skal bruge Command on Demand, skal man først registreres - endda med flere oplysninger end Housecall. Hastigheden er i top under scanningen, og Command on Demand får derfor som det eneste produkt toppoint for hastighed. Til gengæld er brugervenligheden ikke nær så god som hverken Panda ActiveScan og Housecall, og produktets evne til at slette virusserne fra computeren er heller ikke så god, som de to andre. Derfor ender Command on Demand på en tredjeplads.

De sidste fire

4. Central Command
Et plus ved at bruge Central Command er, at man ikke skal registreres inden man får lov at bruge onlinescanneren. Central Command indfinder sig dog på en fjerdeplads, især fordi brugervenligheden er ringe og produktets evne til at slette virusser fra computeren ikke var god nok. Desuden kan man ikke umiddelbart fjerne programmet igen.

5. Symantec
Et kendt produkt som Symantecs onlinescanner havner på en femte plads, fordi man ved brug af onlinescanneren ikke får mulighed for at slette virusser fra computeren. For at kunne slette en virus bliver man nødt til at downloade et andet værktøj. Brugervenligheden er heller ikke i top.

6. RAV antivirus
RAV antivirus indfinder sig på en sjette plads på grund af dårlig brugervenlighed, dårlig evne til at slette virusser fra computeren, og hastigheden var heller ikke god.

7. Dr. Web
Dr. Web onlinescan kan ikke anbefales, da der kun blev fundet omkring 60 procent af de testede virusser. Dr. Web havde derudover en utrolig dårlig brugervenlighed, især da websitet kun var på tysk. Evnen til at slette virusser fra computeren var ligeså dårlig som RAV antivirus, og hastigheden var helt i bund.

Konklusion
Peter Kruse konkluderer på baggrund af testen, at der er forskel på kvaliteten af onlinevirusscannere, og han mener, at man altid bør abonnere på en virusrelateret nyhedstjeneste for at følge med i det sidste nye omkring virusser. Det bør bemærkes, at det kun var Dr. Web som klarede sig dårligt med hensyn til detektionsrate, de seks andre produkter fandt alle virusser i testen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere