Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Selvom det var et fascinerende bekendtskab var vi ikke ovenud begejstrede for Samsungs første forsøg ud i de foldbare mobiler (læs testen af Samsung Galaxy Fold her). Der var simpelthen bare lidt for meget, der ikke helt var slebet til endnu. Især konstruktionen, med en stor sprække mellem de to skærmdele, og så en ret lille frontskærm, gjorde at dens formåen som mobiltelefon føltes hæmmet.
De knaster er mere eller mindre slebet til på efterfølgeren, Galaxy Z fold2. Samtidig er der sket en række optimeringen i softwaren, som gør at vi for alvor begynder at se lyset i den store af Samsungs foldbare smartphones (læs vores test af den mindre og mere lommevenlige, Samsung Galaxy Z Flip her).
Større skærme
Men først til konstruktionen. Vi har stadig at gøre med en stor enhed. Lidt af en klods i sammenfoldet stand. Den er faktisk blevet en anelse tykkere og tungere end forgængeren, men det giver sig heldigvis også udslag i skærmstørrelserne, der proportionelt er vokset mere end vægten.
Den indvendige skærm er, i udfoldet tilstand, 7,6". Vi nærmer os således noget, der minder om en iPad mini. Dog er skærmformatet 22,5:18, altså mere kvadratisk end den gængse tablet. Det er godt til nogen ting, knap så godt til andre. Eksempelvis får du ret store sorte rammer, hvis du ser film i standard 16:9-format, og Instagram kan lige nu kun vises som en stribe på midten af skærmen.
Den helt store forandring er dog sket på yderskærmen, på fronten af mobilen. Den er vokset fra forgængerens 4,6" til 6,23", og det gør altså en forskel i oplevelsen, som ikke bør underdrives. Fra at føles som om man stod med en forældet Android-mobil i et overdimensioneret design, så får du faktisk en fuld smartphone-oplevelse, blot ved at bruge frontskærmen. I daglig brug havde vi slet ikke behov for at folde Z Fold2 ud ved trivielle opgaver som at tjekke mails, Facebook m.m. Her var vi fuldt dækket ind med frontskærmen. Eneste lille hage er, at den har et ret specielt format - 25:9. Den er således meget høj og meget smal, og det betyder, at tastaturet bliver lidt småt og sammenklemt, når du skriver beskeder. Med store fingre som undertegnedes resulterede det i lidt flere fejltryk end normalt.
Frontskærmen er heller ikke helt af samme kvalitet som den indre skærm. Dermed ikke sagt, at det ikke er en forrygende skærm, for det er det i den grad, den byder blot ikke på Samsungs allerstærkeste teknologi. Den er forbeholdt inderskærmen, som giver den hele armen med Dynamic Amoled 2X, 1768 x 2208 p, HDR10+ og 120 Hz opdateringshastighed. Det er ret imponerende at man har kunne klemme så stærk teknologi ind i en skærm, der samtidig er foldbar, men det er altså lykkedes, og det resulterer i et billede, der er helt eminent. Du kan se skærmfolden svagt, hvis du skriver på et hvidt tekstark eller bladrer gennem Facebook, men du lægger ikke mærke til den, når du ser billeder, video eller spiller.
Lyden i Z Fold2 er, ligesom på forgængeren, ret forrygende. Stereohøjttalerne leverer et stærkt og klart lydbillede med en overbevisende surround-effekt, som gør sig virkelig godt til film og spil.
Bedre hængsel
Lukkemekanismen har fået en ordenligt overhaling. Det er et seriøst hængslet, der binder mobilens to dele sammen. Indbygget i dette er en fejemekanisme, der selv sørger for at rense støv og smuds ud. Der dog stadig et lille mellemrum mellem de to skærmdele, og her er der desværre forsat en tendens til at der samles støv, når mobilen er klappet sammen.
Den vigtigste egenskab ved det nye hængsel er imidlertid, at det kan holde mobilen åben i stort set enhver vinkel. Det betyder, at du eksempelvis kan folde Z Fold2 halvvejs ud og stille den som en bærbar computer med den ene halvdel vippet op som skærm og den anden stående på bordet som keyboard. Mange af de apps, som giver mening at bruge på denne måde, understøtter funktionen. Det gælder besked-app, note-app, de fleste af Samsungs apps generelt, ligesom det gælder Microsoft Office-apps samt mange af Googles apps, Facebook, Messenger og meget andet. Så det er faktisk en feature, der føles ret godt integreret i enheden, omend man til tider støder på apps, hvor tastatur og skærm ikke tilpasser sig.
Ser du video på YouTube vil videoen lægge sig i den øverste skærmdel, mens kommentarer og tastatur vil lægge sig den nederste. På samme måde kan du bruge mobilens indbyggede videoafspiller. Videoen vises i den øverste del og således kan du have mobilen stående som et lille tv. Desværre fungerer det ikke med Netflix.
Nye kamera-muligheder
Det der i vores øjne virkelig løfter oplevelsen er imidlertid at man i denne tilstand har en indbygget stander til det kraftfulde kamera på bagsiden. Stil kameraet oprejst i den position du ønsker, så kan du lave aftenbilleder med lang lukketid eller helt stabile videoer.
Softwaren er optimeret til det. Motivet vises i den øverste del, mens kontrolknapperne ligger i den nederste. I galleriet vises billeder og videoer på samme vis i den øverste del, mens du kan bladrer igennem dine albums i den nederste. Desværre strækker funktionaliteten sig ikke til redigeringsdelen, hvor billedet flipper om i fuldskærmsvisning. Vi håber og regner med en snarlig opdatering af dette.
Konstruktionen åbner op for nye måder at bruge mobilkameraet. Du kan lade mobilen filme dig, mens du via frontskærmen følger med i, hvad der optages. Kameraet har en tracking-funktion, som sørger for at holde dig i fokus hele tiden. Tager du billeder af andre kan du ligeledes lade dem se billedet på frontskærmen, mens du skyder. Og det samme med selfies. Her kan du bruge det gode kamera bagpå og via frontskærmen se hvad du skyder.
Så selvom der faktisk er selfiekamera både i yderskærmen og i inderskærmen, så er det ikke sikkert du får brug for det til andet end videosamtaler.
Bagkameraet er ikke lige så ekstremt i sine evner som hverken det der sidder i Galaxy S20 Ultra eller i Note20 Ultra - der er ingen 108 MP sensor eller 100 x zoom - men det er ikke desto yderst habil kamerateknologi vi har med at gøre. Resultaterne er fremragende under stort set alle forhold.
Stærk ydelse
Z Fold2 er i det hele taget en overordentlig stærk smartphone. Faktisk er ydelsen en anelse bedre end de to førnævnte Galaxy-modeller. Og det er fordi Samsung er krøbet til korset og har valgt en Snapdragon 865+-processor istedet for deres egen ellers udmærkede Exynos-chip. Og det giver altså bare lidt flere kræfter. Der er en forrygende respons i betjeningen.


12 GB og ram og 256 GB lager giver samtidig overskud til selv tunge arbejdsopgaver. Og det kan komme til god nytte, da Samsung har udvidet muligheder for multitasking. Du kan nu åbne flere faner fra en app side om side samt trække elementer som billeder og tekst mellem forskellige apps.
Der er selvsagt 5G, som nu er ved at være standard i topmobilerne, og derudover Wi-Fi 6, så er der sikret fuld smæk på datastrømmen, hvis du eksempelvis vil streame spil, som Galaxy Z Fold2 er ret velegnet til.
Batteriet er 4.500 mAh, og selvom det på papiret ikke virker af voldsomt meget for en enhed med så stort skærmareal og så megen teknologi, så klarer Z Fold2 uden større problemer en dag på en opladning. Måske fordi man i dagligdagens opgaver holder sig til frontskærmen, og kun åbner den store skærm, når der er reelt behov for det. Opladningen er dog ikke den hurtigste på markedet, men der er mulighed for trådløs opladnnig.
Stadig for dyr
Ændringerne kan på papiret virke små, men når man lægger optimeringen af hardware sammen med de nye software-features, så er der altså en verden til forskel i oplevelsen på Galaxy Z Fold2 sammenlignet med forgængeren. Den folbare mobil giver mening på en helt anden måde, og man begynder meget tydeligere at kunne de ret unikke features den kan tilbyde sammenlignet med en almindelig smartphone eller for den sags skyld en tablet.
Men med en pris på næsten sektsten tusinde, så er der er altså bare stadig et misforhold mellem hvad man får og hvad man må betale for det. Det er sådan set ikke fordi at vi ikke kan se hvorfor den er så dyr. Konstruktionen i sig selv må koste kassen, og der er dobbelt op på mange af de elektroniske komponenter. Selvom oplevelsen er blevet markant bedre, føler vi blot ikke at brugsværdien matcher den høje pris. Derfor må den nøjes med et stort firtal i denne omgang. Det ændrer dog ikke på at Galaxy Z Fold2 nu er ret højt på vores personlige "gad-godt-ha"-gadget-liste.
Dommen:
Kvalitetsindtryk: 5/6
Features: 5/6
Brugervenlighed: 4/6
Ydelse: 5/6
Pris: 2/6
Samlet: 4/6
Pris: 15.799 kroner
Specifikationer for Samsung Galaxy Z Fold2:
Produktspecifikationer for Galaxy Z Fold2 | ||
Skærm | Hovedskærm
- 7.6'' QXGA+ Dynamic AMOLED 2X Display (22.5:18) Infinity Flex Display (2208 x 1768), 120 Hz, 373ppi Ydre skærm - 6.2'' HD+ Super AMOLED Display (25:9), 2260 x 816, 386ppi | |
Dimensioner & Vægt | Foldet: 68.0 x 159.2 x 16.8mm (Bagkant ved hængsler) ~ 13.8 mm (Forkant), 282g Åben: 128.2 x 159.2 x 6.9mm(Ram) ~ 6.0mm(Skærm), 282g | |
Kamera | Ydre kamera | 10MP Selfiekamera : F2.2, Pixel size: 1.22μm, FOV: 80˚ |
Frontkamera | 10MP Selfiekamera: F2.2, Pixel size: 1.22μm, FOV: 80˚ | |
Tripple bagkamera | 12MP Ultra vidvinkelkamera: F2.2 ,Pixel size: 1.12μm, FOV : 123˚
12MP vidvinkelkamera: Super Speed Dual Pixel AF, OIS, F1.8, Pixel size: 1.8μm, FOV: 83˚ | |
Processor | Snapdragon 865+ 7㎚ 64-bit Octa-Core Processor | |
Hukommelse & Lagring | 12GB RAM med 256GB intern lagring (UFS3.1) | |
Batteri | 4500mAh (typiskt værdi) dual batteri. | |
Opladning | Kablet 25W, trådløs 10W, omvendt trådløs 5W | |
OS | Android 10 | |
Netværk | [4G]: Forbedret 4x4 MIMO, 7CA, LAA, LTE Cat.20
Op til 2Gbps download / Op til 200Mbps upload [5G]: 5G Ready, Non-Standalone (NSA), Standalone (SA), Sub6 | |
Tilslutning | [Wi-Fi] 802.11 a/b/g/n/ac/ax HE80 MIMO, 1024QAM
[Bluetooth]* Bluetooth® v 5.0 (LE op til 2Mbps), USB typ-C, NFC, Plats (GPS, Galileo, Glonass, BeiDou) [Ultra Wide Band] | |
SIM-kort | Et eSIM og et Nano SIM | |
Betaling (Samsung Pay) | Kredit- og betalingskort: understøtter NFC
Medlemskort, gavekort, transitkort, point service | |
Sensorer | Fingeraftrykslæser (på siden), Accelerometer, Barometer, Gyro sensor, Geomagnetisk sensor, Hall sensor, Proximity sensor, Lyssensor | |
Autentisering | Låsningstype: mønster, PIN, adgangskode Biometrisk låsningstype: Fingeraftrykssensor, Ansigtsgenkendelse Galaxy Z Fold2 har en fingeraftrykssensor på siden | |
Lyd | Stereohøjtalare
Surround sound med Dolby Atmos teknologi (inkluderer Dolby Digital, Dolby Digital Plus.) | |
Video | Videoafspilningsformat: MP4, M4V, 3GP, 3G2, WMV, ASF, AVI, FLV, MKV, WEBM TV-tilslutning: Trådløs Smart View (skærmspejlning 1080p I 30fps) / Forbundet: understøtter DisplayPort over USB type-C. Understøtter videodeling ved tilslutning gennem HDMI-adapter. (DisplayPort 4K UHD I 60 fps) | |
Sikkerhed | Knoxplatform: overvåger og beskytter i realtid. Beskyttelse mod virus og malware (fra McAfee) Secure Folder: en sikker placering på din enhed for at isolere og beskytte indhold såsom apps, fotos, film og private filer. | |
Farver | [Hovedfarver] Mystic Black, Mystic Bronze [Mulige farver til hængslerne] *Metallic Silver, Metallic Gold, Metallic Red, Metallic Blue* Muligheden for at vælge en tilpasset farve til hængsler vil være tilgængelig på udvalgte markeder. Blandt andet i Danmark, Finland, Norge og Sverige. | |
I Boksen | Galaxy Z Fold2, Datakabel, Rejseadapter, Ejection Pin, startguide,
Hovedtelefoner (USB Type-C) med lyd optimeret af AKG, Galaxy Z Premier Service brochure, Brand Story brochure |