Af Aksel Brinck, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Det er et par år, siden Microsoft lancerede den oprindelige Surface Book, en 2-i-1-bærbar med innovativt design og specifikationer i højeste klasse. Den er nu afløst af to modeller: en opdateret version af den oprindelige 13,5” Surface Book plus en ny 15”-model, som vi tester her.
15”-modellen fås i en række udgaver med forskellige specifikationer og dermed også til forskellige priser. Den testede topmodel med 1 TB ssd koster lige knap 30.000 kroner. Så bliver det ikke mere luksus.
Du kan få Microsoft Surface 2 med 13,5”-skærm til en noget lavere pris. Og på mange måder er 15”-udgaven en forvokset udgave af ”lillebroren”. Det er ikke nødvendigvis dårligt. Microsoft har tydeligvis lært af sine erfaringer og skabt en meget let, men ekstremt kraftig 15”-laptop. Og frigjort fra tastaturet er dette den 15”-tablet, som føles lettest af alle på markedet.
Ikke helt fejlfri
Det skal dog nævnes, at Surface Book 2’s drejelige hængsel gør det lidt sværere at putte denne computer ned i en taske end med andre tilsvarende bærbare.
Derudover har Microsoft ikke designmæssigt udnyttet 15”-modellens størrelse. Glas-trackpad’en er ikke ligeså bred og dyb som eksempelvis den trackpad, du finder på 15”-udgaven af MacBook Pro. Der er ellers plads nok.
Det er også en markant forsømmelse, at der ikke er opadvendte højttalere, når der nu er så god plads på alle sider af tastaturet til ekstra lydkamre. I stedet må du nøjes med nogle ret spinkle front-rettede højttalere på tabletdelen af enheden.
Indgangen for hovedtelefoner er også på denne nye bærbare placeret øverst til højre, hvilket betyder, at lydkablet dingler over dine hænder, mens du skriver.
Det er en fornøjelse at skrive på tastaturet, som er klart oplyst bagfra. Vand-ringen er tilpas dyb, og der er fin modstand. Den kunne måske være en anelse større.
Vi er glade for designet. Det er en meget flot computer. Men Microsoft har som nævnt forsømt flere muligheder for at forfine produktet og skabe det ypperste.
Skærmen er fremragende
Skærmen er der til gengæld ikke meget at udsætte på. Tekster står skarpt ligesom fotos og videoer, selvom 3:2-formatet skaber nogle grimme, tykke felter, når du ser film. Opløsningen er naturligvis, havde vi nært sagt, 4K.
Microsoft skal have brugt en masse kræfter på at forbedre berøringsfølsomheden på computerens PixelSense-display. Det mærker man. Der er ingen forsinkelse, når du tegner med Surface Pen (der er tilkøb).
Faktisk er det sådan, at hvis du skriver på en ”gul seddel” på skærmen og trækker pennen væk fra noten, dukker der spor af ”blæk” op på skærmen (der straks forsvinder igen). Denne følsomhed skyldes en særlig processor, som gengiver blækket, før Windows 10 gør det.
Det er nemt og hurtigt at koble skærmen til og fra tastaturet. Hvad enten du skifter fra laptop- til tablettilstand eller omvendt, tager det under et sekund, før du kan fortsætte med at arbejde eller blive underholdt.
Matcher gaming-computere
Det er en underdrivelse at sige, at Surface Book 2 har mange kræfter. Det er den stærkeste 2-i-1-pc, vi har testet til dato. Den overhaler andre hybrid-pc’er på markedet, og selv mange gaming-pc'er kan den matche.
Måske er gaming ikke den vigtigste grund til at købe en Surface Book 2. Du kunne få den samme spilleoplevelse for færre penge og bruge de sparede penge på nye spil eller på en ekstern GPU-boks plus et grafikkort.
Men kun få notebooks vil forblive så kølige som denne computer fra Microsoft – blandt andet takket være en opbygning, hvor hovedprocessoren (CPU) og grafikprocessoren (GPU) holdes adskilte.
Til de daglige opgaver er 15”-udgaven af Surface Book 2 det bedst tænkelige værktøj. Med en firkernet processer og 16 GB ram får den næppe så meget som en dråbe sved på panden uanset, hvad du udsætter den for.
Det er også værd at nævne den imponerende batteritid. Også her overgår den alle 2-i-1'ere, vi har testet. I vores batteritest gik den først død efter 7 timer og 39 minutter. Det siger noget om størrelsen af batteriet.
Egentlig fortjener Surface Book 2 en anbefaling. Men det er svært generelt at anbefale en Windows-pc, hvor prisen er fløjet langt forbi en snes tusind kroner. Men hvor er det herligt at se Microsoft give den fuld gas. Det gør altså Windows-verdenen lidt sjovere.