Af Knud Søndergaard, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Svenske Doro er nok den eneste producent af mobiltelefoner, som fokuserer på seniorer – den del af befolkningen, der har rundet 65 år og altså ikke har fået en smartphone ind med modermælken. Firmaet er selv 43 gammelt og er efterhånden repræsenteret i 43 lande, og dets årlige vækst er omkring 25 %.
Klap- og smartphones
Doros signaturprodukt er de karakteristiske klaptelefoner, som især den ældste generation sværger til. Visuelt skiller firmaets smartphones sig mindre ud fra mængden, men når man får dem i hånden, signalerer de tydeligt, at de ikke er skabt til teknologifikserede teenagere.
Den nye model 8040 gør et ualmindeligt positivt førstehåndsindtryk. Den kommer i en plastskal, der er meget behagelig at holde i hånden, og den forholdsvis brede ramme omkring virker mere robust end normalt. Doro fortæller da også, at deres telefoner er skabt til at tåle lidt af hvert, selv om kun 8020X-modellen til en aktiv livsstil er IP-klassificeret.
Som altid på en Android-enhed er der tre knapper nederst på telefonen – Seneste, Hjem og Tilbage, og på Doro 8040 er de ikke udformet som touchfelter, men er fysiske, mekaniske knapper, der både kan mærkes og høres.
Startskærmen er også gjort overskuelig med meget større og færre ikoner end normalt. Først når man går ind i ”Avancerede indstillinger”, får man den velkendte Android-brugerflade. Og man behøver ikke være fuldvoksen senior for at værdsætte, at touchfelterne på skærmtastaturet er noget større end normalt og tilsvarende nemmere at ramme rigtigt.
Og så må vi ikke glemme den praktiske bordlader, som gør telefonen til et ur med kalender og digital billedramme – og nem at få fat i, når den ringer.
Familie-support
Selv om Doro tilbyder både online- og telefonsupport plus download af en udførlig 96-siders manual på dansk, vil mange seniorers første kontakt nok gå til et yngre familiemedlem, hvis noget ikke fungerer på telefonen.
Derfor tilbyder firmaet en My Doro Manager-app, der blandt andet giver pårørende mulighed for at tilgå telefonen og f.eks. ændre indstillinger, som senioren er ”kommet til” at pille ved.
En anden unik Doro-egenskab er en tryghedsalarmknap på telefonens bagside, som kan sende sms-beskeder om hjælp til forud valgte modtagere. Denne feature kræver et abonnement på tjenesten Doro Connect & Care, som er gratis det første år, hvorefter det koster 2,99 EUR (godt 20 kr.) om måneden.
Opsætningen af disse funktioner kan sikkert ikke gøres meget enklere, da der også er sikkerhedsmæssige aspekter at tage hensyn til. Heldigvis er proceduren fornuftigt beskrevet og forklaret i manualen.
Lidt teknik
Vores typiske seniorer interesserer sig næppe meget for teknikken i deres smartphones. Det gør AOD-læsere til gengæld, og de bliver måske ikke imponeret over en AnTuTu-score på 33.794. Dette er dog en ganske god værdi i prisklassen, og subjektivt kan model 8040 opleves som væsentligt hurtigere på internettet. Den har nemlig nemt ved at logge sig ind på routerens (i testperioden Google Wifi) høje 5 GHz-frekvensbånd og såvel downloade som uploade med en hastighed på noget over 60 Mbps.
Det vil sige, at telefonen sagtens kan bruges til streaming af tv-kanaler og andet videoindhold. Skærmens HD-opløsning svarer til DR’s bedste signaler, og i både kvalitet og kvantitet ligger lydgengivelsen over de fleste af markedets andre smartphones.
Kameraet på bagsiden har fået øget opløsningen til 8 megapixel, og det suppleres nu af et selfie-kamera med 2 megapixel. Den indbyggede blitz kan også fungere som lommelygte.